Varmrätter

Grekiskt spenatris

Boeuf bourguignon

https://www.ica.se/recept/boeuf-bourguignon-med-potatismos-726038/ Rött vin att dricka t boeuf Familie Friedrich Becker Pinot Noir, i grytan tetra Cotes du Rhone Reserve Joseph Pellerin

GULASCHSOPPA 2 timmar 4 personer

Färskt sidfläsk 50 g

gul lök 3 st,

paprikapulveer 1 msk

vatten 2 msk

benfritt nötkött, 350g

margarin/smör/olja 1 msk

vetemjöl 1 msk

vitt vin 1 1/2 dl

salt 1/2 -1 tsk

peppar 1-2 krm

kummin 1 tsk (+lite)

mejram 1 tsk

vitlök 2 klyftor

tomatpure 2 msk

vatten 1 liter

potatis 3 st

stor grön paprik 1 st

tabasco 3-4 stänk eller kajennpeppar 1/4-1/2 krm

Rabarberkyckling 4 pers 

Kycklinglårfilé

500 g

Salt

1 tsk

Svenskt Smör från Arla®

1 msk

Rabarber i bitar

150 g

Arla Ko® Färsk vispgrädde 40%

2 dl

Honung ej gårdshonung utan akacia

2 msk

Kycklingfond

2 msk

Sambal oelek

½ tsk

Pressad vitlöksklyfta

1

Hackad färsk gräslök

½ dl

Potatis

750 g

Börja med att koka potatisen i saltat vatten. Sätt ugnen på 225°.

Salta kycklingen och bryn den i smör så den får gyllene yta i en stekpanna. Skär rabarbern i bitar. Lägg kyckling och rabarber i en ugnssäker form.

Vispa ihop övriga ingredienser och häll det i formen. Tillaga i mitten av ugnen ca 15 min. Garnera med gräslök och servera med potatisen.

Senapsbiffar

1 kilo nötfärs

2 rätt stora hackade gula lökar, + ströbröd?

nästan 1/2 dl fransk mild senap

ca 1 dl kapris hackad

1 rågad tesked italiensksalladskrydda

1 tsk salt

ca 1/2 tsk mald svartpeppar

margarin smör eller olja

Hacka löken för hand smått. Blanda allt i en bunke, rulla till små knubbiga biffar ca 4 cm i diameter. Platta till o lägg på sköljd skärbräda. stek i liite matfett, vänd biffarna en gång o efterstek på lägre värmen. medan första omgången steks rullas nästa omgång

Lammfärsbiffar 4 pers 30 min

500g lammfärs, om nötfärs tillsätt ett ägg

1 1/2 tsk+ 1/2 tsk salt
1/2 tsk + 2 krm svartpeppar
600 g småpotatisar
400 g vitkål
2 dl matlagningsgrädde
125 g chevre
1/2 kruka dragon
1 msk rapsolja 
1. krydda färsen med 1 1/2 tsk salt o 1/2 tsk peppar forma till 8 biffar
2.  koka skrubbad potatis i lättsaltat vatten
3. Grovstrimla vitkålen. koka i lättsaltat vatten 1 minut. låt rinna av o sedan krama ur vatten.
4. koka upp grädden, smula ner osten o vispa till den smälter. tillsätt dragonbladen. krydda med salt o peppar. tillsätt vitkålen.
5. stek biffarna i olja, ca 4 min på varje sida. 

Elsmaries biffar o gratäng 
börja med gratängen o medan den står i ugn gör biffarna, stek i panna och när det är gjort sätt in dem i ugnen och sänk värmen? eller? 

500 g köttfärs 
2 äggulor (ej vitan!) 
2 dl matlagningsgrädde 
1 msk kalvfond/ 1/2 buljongtärning 
1/2 tsk salt 
svartpeppar 

blanda allt, sist i med grädden. 

stek i smör 1-2 min i stekpanna för att få yta, stek färdigt i ugn150 grader ca 15 min. 

8 biffar, ganska stora. 

gratäng till: 
potatis 
squash 
små tomater 
i lätt smörad form 
flingsalt 
peppar 
pesto 
vitlök 
+ tex timjanvätska så det blir mer kokt än gratinerat 
pyttelite olja överst 
det blir lätt förryckte 
20 minuter 225 grader ugn 

Cackis rostade potatis
Lägg klyftpotatis i bunke häll på lite olja, salt o vinäger, sedan lägg på ugnspapper i långpanna ugn 225 grader 20 min. det behövs inte mer olja än den som var på från början. 

Jaktlåda Ola/ Susanne SVT 4 port 
500 g nötfärs 
1 pkt bacon 
1 purjolök strimlad 
6 dl spiralmakaroner fullkorn, okokta 
2 dl kokbar creme fraiche 

3 dl grädde
0,5 dl torkad svamp 
1 buljongtärning 
0,5 dl chilisås 
100 g riven ost 
salt 
peppar 
smör till stekning 

  1. Bryn färs och bacon i smör, rör ner purjolök mot slutet.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  4. Häll pasta och färs i en gratängform, rör om.
  5. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  6. Koka upp créme fraîche, grädde, svamp och buljong, låt sjuda några minuter. Rör ner chilisås.
  7. Häll såsen över gratängen, toppa med ost. Grädda till vackert gyllene färg, det tar ca 20 minuter.
  8. Servera med en grönsallad eller rivna rotfrukter.

Torsk i stekpanna
1 paket fryst torsk, stek i smör 
1 burk creme fraiche 
gräslök 
citronsaft 
fiskbuljongtärning 
broccoli 

Mathias Dahlberg 
Mitt tryffeltips: Stekt fläsk med löksås, potatis och tryffel
Vardagslyx på nytt sätt. Det blir dessutom supergott med ett glas kall champagne till om man vill prova. 
4 portioner 
1 pkt rimmat skivat stekfläsk (ca 375 g) 
200 g kokt färskpotatis, nykokt och varm 
20 g färsk Gotlandstryffel (ansad och sköljd i kallt vatten) 
Löksås: 
4 gula lökar 
2 dl grädde 
2 dl mjölk, 3% 
1 rejäl klick smör till stekning 
1–2 msk maizena majsstärkelse 
salt och nymald vitpeppar 
1. Sätt på ugnen på 160 grader, varmluft.  
2. Löksås: Skala och skiva löken tunt. Bryn löken till gyllenbrun i en stekpanna med smör på medelvärme. När löken mjuknat, dra den åt sidan.  
3. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Vispa ner maizena så att gräddmjölken blir krämigt simmig. Vänd i den brynta löken och smaka av med salt och vitpeppar. Låt såsen småputtra lite så att smaken av lök blir homogen i hela såsen. 
4. Lägg ut stekfläsket på bakplåtspapper i en långpanna. Ugnsstek fläsket i ugnen ca 12-14 minuter tills fläsket är gyllene och frasigt utan att bli bränt. Låt svalna något. 
5. Lägg upp löksås, fläsk och kokt potatis på fyra tallrikar. Riv eller hyvla tryffeln tunt över maten. 

Till stekt fisk

  • Krossade ostbågar och havrefras som panering till fisk

Bondomelett med spenat och potatis
400 g potatis, skalad, kokt och skuren i grova bitar
1 gul lök, skalad och skivad
oliv- eller rapsolja
100 g babyspenat
6 ägg
1 dl vatten
½ kruka dill
2 krm salt och nymald svartpeppar
Till servering
500 g kallrökt lax i tunna skivor
blandad sallad

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Stek löken försiktig i oljan i en stor panna tills den blir mjuk. Ta upp och lägg åt sidan.
  • Stek potatisen i samma panna i lite mer olja tills den blir gyllene. Salta och peppra och lägg åt sidan.
  • Stek sedan spenaten, lite i taget och låt den mjukna.
  • Blanda allt i pannan och lägg det sedan i en smord ugnssäker form.
  • Vispa ihop ägg och vatten och häll i formen.
  • Grädda mitt i ugnen cirka 20-25 minuter tills omeletten stelnat. Toppa med dillkvistar när den svalnat lite.
  • Servera med rökt lax och sallad.


Dollarpotatis

30 min 200 grader , bakpapper olja salt, tiokrona tjocka 

Kasslergratäng med ananas 

  • 1 st kassler bit
  • 8 st ananasringar
  • 3 dl grädde
  • 1 dl chilisås
  • 1 dl riven ost
  • 1. Skiva kasslern och skär bort kanterna.
  • 2. Vispa grädde och chilisås med elvisp till lagom tjocklek.
  • 3. Lägg kasslerskivorna i en smord ugnsäker form. Lägg över ananasskivorna och häll sedan över den vispade grädden med chilisåsen.
  • 4. Häll den rivna osten över gratängen och grädda i ugn 250C i ca 10-15 min. Servera med basmatiris och sallad.

Lammstek citron 

Redskap

  • 1. Sätt ugnen på 175 grader.
  • 2. Ta bort nätet från steken och fläk ut den. Putsa till den om det behövs så att du har ett ganska jämnt stycke. Salta och peppra ordentligt runt om.
  • 3. Riv skalet från citronen, skala och riv vitlöken och blanda med de hackade örterna. Fördela det över köttet och rulla ihop till en tajt rulle. Bind upp hårt med steksnöre.
  • 4. Hetta upp oljan i en panna och bryn köttet hastigt runtom så att det får lite färg.
  • 5. Lägg steken i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen. Stek till en innertemperatur på 58–60 grader beroende på hur du vill ha det – då får du ett rosarött saftigt kött.
  • 6. Ta ut och låt steken vila 10 minuter innan du tar bort steksnöret och skivar upp köttet.


Rödvinssås 

  • 3 dl gott rödvin
  • 3 dl god kalvfond (utspädd)
  • 2 schalottenlökar, hackade lite grovt
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • Färsk timjan
  • Salt
  • Smör
  • Du kan också använda koncentrerad fond eller buljongtärning, men då måste den spädas ut med vatten till önskad mängd.
  • Bryn hälften av löken i smör. Tillsätt vin, resten av löken, vitpepparkorn och lagerblad. Reducera på kraftig värme tills hälften återstår
  • Tillsätt fond och en näve färsk timjan. Reducera på måttlig värme tills hälften återstår.
  • Sila, smaka av med salt och blanka av med en klick smör


Hamburgare Johannes 
Nötfärs med salt o peppar 
prästost, läggs på hamburgarna som är stekta i pannan häll på lite vatten o på med lock nån minut, osten smälter i ångan. 
Briochebröd i stekpanna fyra sidor med smör på 
Majonäs med salt peppar o tryffelolja 
Långsamt stekt lök 
Cornichoner, saltgurka vid sidan 
chips

Ponzustekt kål med svamp och sesamfrö 
250 gr vitkål, hjärtkål. 
150 g gourmetsvamp shitake, ostronskivling, nameko eller champ. 
2 schalottenlökar 

Ponzudressing 
1/2 citron, skal och 1 1/2 msk saft 
2 msk japansk soja 
1 msk strösocker 
2 msk olja 
salt o svartpeppar 
1 ask färsk gräslök 
2 msk rostade sesamfrön (kanske börja med att rosta dem?) 

1. Ansa och skär kålen och svampen i mindre bitar. 
2. Skala och skär löken i skivor. 
3. Ponzudresing: Riv det yttersta skalet av citronen och spara till senare. 
Pressa ur saften. Rör ihopmsoja, citronsaft och socker till en dressing. 
4 Stek kålen i hälften av oljan i en stekpanna och krydda med sakt och peppar. 
5 Lägg upp kålfräset på en tallrik och stek sedan svampen och löken i resten av oljan. Krydda med salt och peppar. 
6. Häll ner dressingen i stekpannan och dra av från värmen. Vänd ner kålen. 
7. Skär gräslöken tunt. Strö på gräslöken, sesamfrön och citronskal. passar till lax och kyckling.

Hel ugnsstekt kyckling

Pensla m barbecueolja, liiite olivolja, soja citron flingsalt. 

Kyckling 190 grader 15 min på ena lårsidan, vänd 15 min på andra sidan, (palla upp med grönsakernas så den inte välter) 
230 grader 20 min på magen. 

Stek med i ugnen potatis, morötter, palsternacka, rödlök

Ugnsbakade rotfrukter
Rotfrukter (rödbeta) 225 grader 40 min strö på rivet citronskal o hackad rosmarin. Tsatsiki o färsk lammkorv. Stek Halloumi. Eller lägg på feta ost de sista 10 minuterna. 

Fläskfilé med rödkål, äpplen och rödlök
4 portioner

  • 800 g fläskfilé
  • grillkrydda
  • 4 msk rapsolja
  • 2 äpplen, fast sort
  • 2 rödlökar
  • 1 ⁄4 rödkål
  • 10 små potatisar
  • salt & svartpeppar
  • 1. Sätt ugnen på 200 grader.
  • 2. Krydda fläskfiléerna med grillkrydda. Droppa oljan över en plåt och lägg på köttet. Pensla köttet med lite olja.
  • 3. Dela äpplena och rödlöken på mitten. Skär rödkålen i klyftor. Halvera eventuellt potatisarna, beroende på storlek. lägg allt på plåten och vänd runt i oljan, salta och peppra.
  • 4. Sätt in i ugnen i cirka 45 minuter eller tills fläskfilén har en innertemperatur på 68-70 grader. Pensla fläskfilén ovanpå med lite olja. Servera fläskfilé med tillbehören från formen.


Fläskfilé med banan o curry
500g Fläskfilé 
2 bananer skivade 
1 röd paprika hackad 
2 dl vispgrädde, vispad 
2 tsk curry 
riven ost 
smör att steka i 
paprikapulver 
salt peppar 
ev chutney och jordnötter, ris, sallad 

Dela filén i bitar 3-4 cm, ställ dem med snittytan uppåt, bulta dem till biffar. Krydda med salt peppar paprikapulver. 
Bryn köttet, lägg i ugnsform 
lägg på bananer o paprika. 
vispa grädden, blanda med curry och slå över. 
Strö på ost. Gratinera ca 10 min i…250 grader?
Auberginelasagne
4 pers, 30 min
400 g squash 
300 g aubergine 
450 g köttfärs 
1 msk smör 
1 förpackning krossade tomater med vitlök eller basilika (500 g) 
1 tsk salt 
2 dl riven ost 
Tillbehör:
25 g rucola per person 
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär squash och aubergine i tunna skivor på längden. Koka dem mjuka i saltat vatten 2–3 min. 
2. Bryn färsen i smör i en stekpanna. Häll över tomater. Krydda med salt. Låt såsen koka utan lock 2–3 min. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en avlång sockerkaksform, ca 1 ½ liter. 
3. Lägg ett lager squashskivor i botten på formen. Varva squash, aubergine, färs och ost i formen tills allt är slut. Tryck till med en stekspade så att det packas hårt. Strö ost överst. 
4. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills lasagnen blivit genomstekt. Låt vila ca 10 min. Skär upp den med vass kniv. Spara skyn och servera lasagnen tillsammans med sallad. 
Näring/portion: Ca 330 kcal, 21 g fett, 24 g protein, 13 g kolhydrater.
Marockansk kanelkyckling 
1 kg kycklinglårfilé 
3 dl grädde 
1 kruka färsk grovhackad mynta 
1/2 tsk farinsocker 
cayenne flingsalt Marinad
3 msk olivolja 
saften av 1 citron 
3 tsk kanel 
1/2 dl pinjenötter 
1 dl sultanrussin 
6 vitlöksklyftor 
3 röda urgröpta finhackade chilifrukter 
1 sätt ugnen på 175 grader. gör marinaden o låt kycklingen marinera i 1 timme i kylskåp. häll av överflödig marinad o spara. Bryn kycklingen runt om, salta o lägg i ugnsfast form. stek marinaden i olivolja till nötterna får lite färg, häll på grädde o koka ett par minuter. 
smaka av med farin o salt, tillsätt ev cayenne oc kanel. häll det över kycklingen och ställ i ugnen 15-20 min. hacka rikligt med mynta o strö över.Servera med quinoatabouleh p morotshumus o apelsinsallad. 
Indisk smörkyckling
INGREDIENSER

Portioner: 4 pers, Tid: 30 min
1 färdiggrillad kyckling 1 gul lök 5 vitlöksklyftor 2 stora bitar färsk ingefära (à 35 g) 3 msk smör
2 tsk mald spiskummin 2 tsk garam masala 1 burk passerade tomater (300 g) 
5 dl rysk? yoghurt creme fraiche? 1 tsk salt 
cashewnötter? Tillbehör: 3 dl basmatiris 50 g blandad sallad per person Garnering: eventuellt koriander
Vill du hellre använda färsk kyckling strimlar du den och låter den steka med lök och ingefära.
1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv ingefäran.
2. Fräs lök, vitlök och ingefära i smör i en wok eller stor gryta. Tillsätt spiskummin och garam masala och låt fräsa med ca 1 minut. Tillsätt passerade tomater och yoghurt. Låt puttra ca 15 min.
3. Blanda ner kycklingen i såsen och krydda med salt. Servera med riset och sallad. Garnera eventuellt med koriander. 
Lammstek med salsa verde

600 gram 
lammstek, benfri, i skivor 

Salsa
1 kruka(or) persilja
1 kruka(or) mynta
1 kruka(or) basilika
2 msk kapris
3 st sardeller
2 st vitlöksklyfta(or)
2 dl olivolja1 nypa(or) socker
flingsalt
svartpeppar
citron(er), 1 klyfta 

Till servering
färskpotatis(ar), hel rostad 
tomat(er), grillade 
sallad

Tillagning
1. Börja med salsa verden. Bryt av örterna vid roten och lägg på en stor skärbräda. Lägg på kapris, sardeller och vitlök. Hacka ihop allt till en stor grön hög. Lägg det i en skål och blanda i oljan. Smaka av med socker, salt och peppar och kläm i ett par droppar citron. 

2. Grilla köttet ca 4 minuter på var sida. Salta och peppra. Ös över salsa verden på det varma köttet. 

3. Servera genast med tillbehören.

Korv med zucchini o röd lök 
scan chorizo pimento är god. Går bra med morot, broccoli paparika istället för zucchini. Gott med fårost till. 

4 korvar 
3 rödlökar 
2 zucchini 
1 mildchili (eller torrkrydda) 
Ansa o skär zucch i tjocka stavar. dela kärna ur chilin skär i småbitar, skala klyfta löken. blanda grönskaer med 1 msk olja. Stek delad på längden korv o grönsaker var för sig 
dressing 
1 msk honung 
1 msk vinäger, 
1 msk vatten 
1 1/2 msk senap 
1 msk olja 
1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 
persilja att toppa med. 

Julskinksgriljering
1 äggula 
3 msk senap 
1 msk honung 
1 tsk ingefära 
Rör ihop dessa 4 

pensla skinkan o sedan på med ströbröd 200grader 10-15 minuter. 
Morotspytt med Halloumi
Ingredienser 
Beräknat för 4 portioner 
1 kg  
morötter, skalade 
200g  
halloumi (gärna mer) 
½ st  
purjolök, 1 cm skivor 
80g  
rucola (1 liten påse) 
1dl  
rostad mandel (gärna mer) 
2msk  
balsamicosirap 
salt, svartpeppar 
olja till stekning, citron är gott att droppa över när det är klart.  
Gör så här: 
Söta, krispiga morötter passar utmärkt tillsammans med salt halloumi, kryddig rucola och knaprig mandel. Jättegod även som bufférätt, eller som tillbehör till en bit fisk eller kött. 
Dela morötterna längst med och sedan en gång på mitten, skär rakt över till mindre bitar. Tärna halloumi. Stek morötterna i olja tills de får lite färg, 5-10 minuter. Salta och peppra. Lägg i halloumi och purjo, låt det få färg. Vänd ner rucola. Toppa med mandel och balsamico. 
Kyckling i kokos o jordnötssås

4-6 fileer 2 dl kokosmjölk 
4 msk jordnötssmör 
2 dl vispgrädde (cremefraiche) 
1 tsk sambal oelek 
saften av 1/2 lime 
1 tsk salt 
smör till stekning 

ev rostade nötter eller kokos till serveringen, broccoli 

Frittata med kronärtskockor
Publicerad 2011-06-27 06:00
Portioner: 4Tid: 25 minuter

300 g squash 1 tsk + ½ tsk salt2 msk olivolja1 knippa salladslök1 burk kronärtskockshjärtan (410 g)6 ägg½ dl vatten250 g mozzarellaost2 krm nymald svartpeppar
1. Sätt ugnen på 275 grader och grill. Skala och skär squashen i ca 2 mm tunna skivor. Blanda dem med 1 tsk salt i ett durkslag. Låt stå ca 10 min så att vattnet dras ut. Pressa försiktigt med handen för att få ut vattnet. 2. Hetta upp olja i en stor stekpanna med ugnssäkert handtag och stek squashskivorna ca 3 min på varje sida.3. Ansa och strimla salladslöken. Häll bort vattnet från kronärtskockshjärtanen och skär dem i fjärdedelar. Blanda ner lök och kronärtskockor i stekpannan. Rör samman ägg, vatten och ½ tsk salt. Häll smeten i stekpannan. 4. Grovriv mozzarellan och strö den över över frittatan. Stek ytterligare ca 2 min. Ställ stekpannan högt upp i ugnen och grilla ca 1 minut så att frittatans ovansida får färg. Strö på peppar och servera frittatan varm med sallad 
Caprimiddag
Grilla auberginer i grillpanna o olja, citronsaft, salami ruccola oliver och vin
Janssons frestelse med zucchini 
1 brk anjovisfilé 125g 
2 stora gula lökar 500g 
50g smör 
2-3 zucchini 800g 
2 krm malen vitpeppar 
2 dl grädde 
parmesan? 

1. ugn 250°. låt anjovis rinna av. strimla lök,fräs i smör, låt bli mjuk på svag värme, 10 min. 
2. zucchini i stavar, fräs i smör. smörj ugnssäker form. täck med hälften av zucc, lägg på löken.fördela anjovisstrimlorna, vitpeppar.täck m zucch. (ost?). 
3. grädda i 15 min. slå av vätskan. häll på grädden. grädda 10 min. 

Kan också göras utan anjovis, men då ska det vara parmesan på toppen + ev salt 

Konnyaku Chitarra nudlar från Japan!
Shirataki som tjocka spaghetti, mer matiga än traditionella shiratakinudlar.Skölj i rikligt med kallt vatten, koka 5 minuter. tillsätt i smakrik sås, wok eller sallad. 
eller skölj och häll på kokande vatten o låt dem dra några minuter. 

Citronpepparlax 
4 laxfiléer 
1 burk cantadou vitlök & örter (färskost) 125 g 
3 dl grädde 
1 äggula 
Knappt ½ dl dill 
Salt 
Citronpeppar 
ca 1½ – 2 dl handskalade räkor på burk (alt skala egna.) 
Gör så här 
Lägg laxen i en ugnsform. Blanda färskost ,grädde och äggulan till en sås. Smaksätt med salt och citronpeppar. och dill .Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen, 200 C, ca 20 min. Ta ut formen ur ugnen och strö över räkorna. 

Fläskfilé med kronärtskocksdressing 
En perfekt bjudrätt för många. Fläskfilén kan stekas dagen före festen. Dressingen gör du samma dag du serverar rätten.
INGREDIENSER 
Portioner: 10
Tid: 30 min + 30 min i ugnen
1 1/2 kilo fläskfilé2 msk smör 2 msk balsamvinäger 1 1/2 tsk flingsalt 1/2 tsk nymald svartpeppar 
Kronärtskocksdressing:1 burk kronärtskockshjärtan i olja (300 g)2 vitlöksklyftor2 msk dijonsenap1 msk pressad citron1/2 dl olivolja2 burkar minifraiche (à 2 dl)3/4 tsk salt2 krm nymald svartpeppar 
Garnering:1 citron 1/2 dl flagad parmesanost2 msk rostade pinjenötter1 tsk flingsalt 1 krm nymald svartpeppar1 kruka basilika
1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa köttet från hinnor och fett. Bryn det runt om i smör i en stekpanna. Häll över balsamvinäger och krydda med salt och peppar. 
2. Lägg köttet i en ugnssäker form och häll över vinägern från stekningen. Stick I en stektermometer i köttets tjockaste del. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 68°, beräkna ca 30 min. Ta ut och låt köttet vila ca 5 min. Skär upp det i tunna skivor. 
3. Kronärtskocksdressing: Häll av och hacka hälften av kronärtskockorna i bitar, spara resten till garnering. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, senap, citronsaft och olja. Tillsätt minifraiche, salt och peppar. Rör i de hackade kronärtskockorna. 
4. Lägg köttet på ett serveringsfat. Garnera med de sparade kronärtskockorna. Skeda över dressingen. Skär citronen I klyftor och lägg dem runt köttet. Strö över parmesan och pinjenötter. Krydda med salt och peppar. Toppa med basilikablad. 
Näring/portion: 280 kcal, 15 g fett, 30 g protein, 5,5 g kolhydrater
Mörbräserat lammlägg med savoykål o rödvinssås 4 pers
2 morötter i bitar 
1/4 rotselleri 
1/2 purjolök 
5 vitlöksklyftor 
4 lammlägg (klubbor) 
1 msk tomatpuré 
2 lagerblad 
2 kvistar timjan 
2 kvistar rosmarin 
1 msk olivolja till pensling 
1/2 tsk salt + 2 krm nymald svartpeppar 

Rödvinssås:
3 msk strösocker 
3 dl rödvin 
1/2 liter av fonden från bräseringen 
1/2 tsk salt + 1 krm nymald svartpeppar 

Savojkålssallad:
1 litet savojkålshuvud 
1 msk smör 
3 vitlöksklyftor, finhackade 
1 citron, finrivet skal 
1 kruka dill, finhackad 
1/2 tsk salt + 2 krm nymald svartpeppar 

1. Skala och skiva morötter och rotselleri tunt. Skiva purjolöken grovt, skala och krossa vitlökarna. Lägg i en stor gryta 
tillsammans med lammlägg. Täck med vatten. Koka upp och skumma av. 
2. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, timjan och rosmarin. Sjud under lock ca 2 1/2 timme tills köttet är mört och nästan 
lossnar från benet. (Tiden beror på läggens storlek). 
3. Ta upp läggen. Sila fonden och ställ kallt. Ta bort allt fett när fonden kallnat. 
4. Rödvinssås: Smält sockret i en kastrull till en gyllene karamell. Tillsätt vin (det stänker och fräser lite) och reducera till 
hälften. Tillsätt fonden och koka ihop så den blir simmig och kraftig i smaken, ca 15 min. Sila genom finmaskig sil. Salta 
och peppra. 
5. Sätt ugnen på 200 grader. 
6. Lägg läggen på ett ugnssäkert fat. Pensla med olivolja, salta och peppra. Sätt in mitt i ugnen ca 15 min. 
7. Savojkålssallad: Strimla kålen och fräs i smör. Tillsätt vitlök, citronskal och dill. Salta och peppra. 
8. Lägg upp kål och lamm på tallrikar. Ringla såsen runt om. 
438 kcal/portion 23 g fett, 41 g protein, 9 g kolhydrater. 

Krämig kräftsås
1 gul lök 
1 röd paprika 
1 pkt saffran (1/2) 
1 msk olivolja 
1 dl vitt vin 
3 dl grädde 
1/2 tsk salt 
2 krm svartpeppar 
250 gr körsbärstomat 
1 kruka dill 
80 g spenat 
2 brk kräftstjärtar 
1/2 citron 

hacka lök o parika i bitar, fräs i olja med saffran 2 min, häll på vin låt puttra in. häll på grädde puttre 10 min. salta peppra. värm tomater blanda in tomater o dill o spenat, lägg kräftor på toppen, klart pressa citronjuice över. till pasta eller annat.

Mandalay curry
6 gula lökar 
100 g smör 
2 msk olja 
2 msk curry 
1/ kg oxinnanlår högrev 
1 dl vinäger (röd) 
1 tsk salt 

Lökarna skalas skivas o kokas i gryta med smöret o oljan. Köttet skäres i kuber o läggs i grytan. Curry strös på o vinäger droppas försiktigt i såsen så att såsen inte skär sig. Saltet tillsätts o grytan får koka svagt i 2 tim. serveras med chutney o ris.

Recept blomkålsmos 4-5 portioner:
Ett ordentligt stort blomkålshuvud eller två mindre
 (låt gärna lite av stammen hänga med) 
2dl vispgrädde 
50gram smör 
2msk len mjuk och mild ost (färskost,
 glada kon, mascarpone e.d.) 
Salt&peppar 

Skär/bryt blomkålen i buketter. Värm/hetta under tiden upp grädden i större tjockbottnad kastrull. 
Lägg i blomkålsbuketterna och smöret. Salta. 
Stormkoka 5-10min med lock. Rör emellanåt och checka av att det inte bränner i botten. Ta av locket och koka under uppsikt tills det mesta av vätskan kokat in och kålen är mosig och ganska fast. Tag från värmen och vispa med tex elvisp. OBS – oavsett vilken elektrisk maskin man använder är det viktigt att köra ner vispen ända ner i botten först och sedan starta på låg hastighet eller med korta pulsar. Annars pratar vi blomkålsrappat kök. Tillsätt osten (jag tog Glada Kon och det blev fantastiskt gott) som bindemedel. Krydda med mald vitpeppar och mer salt om det behövs. 

Servera kanske med som här; grillad kryddig Chorizo och Dijonsenap. Eller till köttbullar, kotlett, fisk, kyckling whatever – variationerna är oändliga. 

Gratinerad blomkål med chorizo och bacon

Gör som sist: koka blomkålen – och den här gången i stora buketter i grädde. Tillsätt någon msk hackad lök (gärna charlotten) och krydda med vitlök, salt och peppar. Koka knappt genommjuka: ca fem minuter. Ta upp försiktigt och låt ”såsen” koka ihop tills det bara kvarstår en liten simmig skvätt. Slå den över kålen och beströ med riven parmesan. Gratinera hastigt. Servera med korv inlindade i bacon och droppa en aning av det smakrika flottet över. 


Svamppasta
Champinjoner 
Grädde 
Lök 
Vitlök 
grönsaksbuljong 
persilja 
konjak 
parmesan 

färsk tagliatelle

Auberginepizzor
Aubergine 
Mozzarella 
Röd pesto 
Salt 
Parmesan 
Hmmm, vitlök? Hmm oregano? Hmmm oliver?Svampstuvning 

Sätt på ugnen, varmluft grill 275 grader. Skär cmtjocka skivor av auberginen, salta på båda sidor, det drar ur lite vätska men är nog inte nödvändigt? Nej behövs inte. LÄgg skivorna på en plåt, bred på pesto. Skiva mozzarella och lägg en bit på varje, hyvla parmesan grovt eller skär med hyvel och lägg lite på varje skiva. Låt stå i ugnen tills ostyen bubblar och är lite brun, c:a 12-15 min. Servera med sallad o vinägrett.
Kryddig kycklingfilé med jordnötssmör o kokos 4-6 pers 
4-6 kycklingfiléer 
2 dl krämig kokosmjölk 
1-2 dl vispgrädde 
4 msk smör 
1 tsk sambal oelek 
saften av 1/2 lime 
1 tsk salt 
smör till stekning 

Bräserade Endiver med ostsås 4 pers 

8 endiver 
2 msk olivolja 
1 msk citronsaft 
1 ½ dl grönsaksbuljong 
salt 
nymald svartpeppar 

Skär av den nedersta delen av endiven skär ut med kniv lite inuto botten, olja en form lägg i endiverna pensla med olja häll över cotronsaft och buljong krydda och täck med aluminium. Låt stå i 200gr ugn i 45-60 min så de är mjuka. Häll av spadet spara 2 msk till ostsåsen. 

Ostsås: 
25 gr smör 
2 msk finhackad lök 
1 msk mjöl 
3 dlmjölk 
1 lagerblad 
riven muskot salt svartpeppar 
1 ½ dl stark riven ost 
ev cayennepeppar pytte 

smält smör , fräs lök svag värme. Rör ner mjölet rör, rör ned mjölken tillsätt lagerblad och muskot koka under omrörning till tjocknat, 5-10 min. tillsätt osten sila såsen tillsätt 2 msk av endivbuljongen rör om häll över endiverna. Servera med rökt skinka. 

Bönor med parmesan 

Haricot vertes varma 
olivolja 
citron 
parmesan 
rostade pinjenötter 

Wok teriyakibiff
2 port 
200 g biff 
3 msk teriyakisås 
1-2 krm sambal oelek 
½ gurka 
2-3 salladslökar (ev broccoli, sockerärtor) 
1-2 krm salt 
100 g nudlar 
Skär kötte i cm tjocka remsor. Lägg dem i en skåloch häll 1 msk teriyakisås och sambal över. Vänd runt och låt stå medan du göt grösakerna. 
Dela gurkan och skrapa ur kärnorna. Skär ½ cm tjocka skivor, skär salladslöken lite snett cm tjockt. 
Hetta upp stekpanna med lite olja lägg iköttet stek på hög värme bryn runt om när nästan klart häll i grönsakerna stek några minuter häll srdxan på resten av såsen salta lite. Under tiden koka nudlarna. 
Häll ev på sesamfrön.

Endiver med skinka och rosépepparsås 2port 

2 endiver 350gr 
4 skivor rökt skinka 
1 dl grädde 
½ dl vatten 
¼ hönsbuljongtärning (grönsak/ox) 
1 tsk rosépeppar 

halvera endiverna och bryn runt om i het olja. Rulla en skinkskiva runt varje. Lägg tillbaka i pannan slå på grädde, vatten, rosepeppar och buljongtärning, sätt på lock och låt sjuda på låg värme c:a 5 min. ris till? 

Markus Aujalays köttfärssås 4 port. 
400 g nötfärs 
1 gul lök 
4 vitlöksklyftor 
1 liten morot 
1 lien bit rotselleri 
2 dl vitt vin 
1 msk tomatpuré 
1 burk hela tomater 
1 köttbuljongtärning 
torkad timjan 
lagerblad 
lite torkad oregano 
salt o peppar 
1 nypa socker ev. 

1.finhacka alla grönsker 
2. bryn köttfärsen hårt i olja. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med. 
3. tillsätt allt utom sockret och låt puttra under lock 45 min.- 1 timme. Späd med lite vatten om det bbehövs. 
4. smaka av med salt peppar och socker. 

Irmelis köttbullar 
800 g fläskfärs 
250 g nötfärs (behövs mer) 
2 små ägg 
2,5 dl gräddmjölk 
1,6 dl skorpmjöl 
1/6 purjo 
0,5 msk salt 0,3 msk vitpeppar (behövs mer) 
0,3 msk äppelmos eller 2-3 msk!! 
Blötlägg skorpmjölet i gräddmjölken, blanda färsen med saltet, blanda allt. 

Köttbullar ElsMarie
1/2 kg köttfärs finmalen mager 5-10% fett 
1/2 dl ströbröd (jag tar fibrex 1/4 dl + 1/4 dl vätska) 
1-1,5 dl vätska vatten (ev grädde mjölk) 
1 ägg 
1 stor gul lök riven på grövsta på järnet 
1,5 tsk salt (1 tsk) 
svartpeppar 10-12 varv 
ingefära 0,5 tsk 
Om många så i ugn på 225 grader 

Rostad tomatsås 4 pers
20 plommontomater 
6 vitlöksklyftor 
3 msk olivolja 
1 msk färsk oregano 
2 lökar 
1 msk färsk basilika 
pasta 
krossad svartpeppar 
parmesani bit 

Del atomaterna på längden och lägg dem, skalade vitlök olja och oregano i långpanna blanda lätt in i 150 gr ugn c:a 45 (55?) minuter 
Kör matberedare. Skala finhacka löken stek löken i olja 5 minuter. 
Blanda allt och tillsätt basilikan puttre 5 min. Häll upp pastan, såsen, svartpeppar och sist parmesan hyvlad. 

Oxrulader med portersås
1,2 kg tunna skivor innanlår nöt eller kalv 
salt peppar 
1 gul lök finhackad 

Kokspad: 
1 flaska porter 
½ dl outspädd svartvinbärssaft 
1-2 msk soja 
6-7 krossade enbär 
½ tsk timjan 
1 köttbuljongtärning 
Till sås: 
Silat kokspad 
3 msk vetemjöl 
1 dl grädde 

Salt peppar lök på köttet. Rulla ihop fäst med tanddpetare. Koka upp spadet lägg i rulader koka 30 min under lock. Sila spadet späd med vatten till 6-7 dl. vispa ut mjölet i grädden rör ner i skyn. puttra några minuter. Gele! 

Indiska köttbullar 

Fiskfilè i ugn med haricot vert och ris 


Spättafilé med champinjoncrème och svart kaviar 
1 brk champcreme, 1 1/2 brk crème fraiche fet och smal, 600 spätta/torsk 1-2 brk svart kaviar 
Smörj en stor form lägg i fileerna bred den blandade geggen över, salta låt stå i ugn 200º 15min 

Varm chèvresmörgås
Lägg 1 cm tjocka ostskivor på tunna skivor mörkt valnötsbröd eller på hela stora spenatblad pensla över lite honung/vinäger in i het ugn ca 5 min tills det bubblar och blivit ljusbrunt. Servera med lite ringlad honung/dyyrbalsamvinäger och rucolablad med valnötshack. tomatsallad med vinaigrette. 

Annas senapsbiffar 

Lax på couscous med lök, squash, paprika och limeyoughurt 

Irmelilax med citronpepparcrèmefraiche
200g laxfilé per person i ugn c:a 50 min perkilo 
stanniol på botten 
grovt salt ovanpå 
lägg filén medskinnsidan nedåt 
2 brk creme fraiche per kilo lax smeta ut över laxen 
citronpeppar över 
ugn 175grader cirka 20 min 

Tinas potatisgratäng med lammstek 
1 kg skalad potatis 
5 dl mjölk 
5 dl grädde 
1 purjolök 
3 vitlöksklyftor salt peppar 
Hyvla potatisen tunt. Strimla purjo krossa vitlök. Fräs lök i olivolja. Häll i grädde o mjölk koka upp lägg i potatisen, slata mycket o peppra. Koka tills det blir krämigt, häll i en ugnsfast form 180 grader 40-45 min. 

Runes kycklinggryta med Tom Ka sås 6-8 pers
1 kg filé (3 pkt fisk) 
2 brk kokosmjölk 
2 påsar Tom Ka paste 
1 blomkål (broccoli?) 
2 knippe broccoli 
2 röda paprikor 
30 sockerärtor 
salt svartpeppar 1 msk citronextrakt 

Fläskfilè med banan och currygrädde
500 gr (3 pers) Putsa skrapa torka fileer. Skär i 2 cm breda skivor, 1-2 msk smör salta peppra bryn. Lägg på fat slå över smöret. Rör ut 
2-3 bananer grädden med curryn (mycket), häll över, täck med 
3 dl grädde bananhalvor rundade sidan uppåt, 250 grad 15-20min 
curry salt vitpeppar (grädden ska vara vispad?) 

Starka räkor 2-3 pers
500 gr räkor skalas 
1 msk curry 
1 krm cayenne 
smör 
1 msk soja 
2-3 msk tomatpuré 
crème fraiche (1 ½ -2 brk) 
strimlas lök paprika morot purjo fräs kryddorna i smör tillsätt räkor + resten sist i med crème fraichen. Till pasta. 

Kassler i bergakungens sås 4 pers
Sås: 2 gula lökar hackade 
2 msk smör 
50 gr rökt skinka i tärningar 
1 ¼ dl vitt vin 
2 dl vispgrädde 
½ buljongtärning 
1 msk tomatpuré 
½ tsk paprikapulver 
1 tsk dragon 
salt vitppar 

Kyckling i vit Martini och krasse och oliver 6 pers
1 kg genomstekt kyckling filé Kan också göras med fläskfilé. 
2 brk crème fraiche, minst 4dl
1 dl vi söt Martitni 
1 stor brk gröna urkärn oliver salt
1 platta krasse 
2-3 dl riven ost 

Skiva upp de stekta fileerna, häll på såsen, strö på osten, in i ugn 220 grader 20 min, ta ut klipp över krasse. Vin: lätt rödvin Briccatondo tex.
Renskavspanna 3 pers
1 pkt renskav 
1 pkt bacon 
1 brk kantareller (eller färska champ) 
1 gul lök 
2 dl grädde 

Polsk gryta med kabanoss
6-7 pers 
1,3 kg innanlår (kalvbog) 
4 kabanosserkorv (vitlök) 
1 brk syltlök 
1 brk svarta urkärnade grekiska oliver 
1 (2) röd paprika i strimlor 
1 dl hackad ättiksgurka 
4-5 dl grädde 
1 msk vetemjöl 
salt svartpeppar mejram smör 

skär köttet i 1,5 cm breda o 5 cm länga bitar skär korven i bitar, bryn korven på stark värme i en gryta. Bryn därefter köttet, krydda o strö över mjölet. tillsätt övriga ingredienser (delade oliver) koka i 10-15 min, slå på syltspadet, smaka av. 

Godaste kalvsautén 3 pers (snålt!)
400 gr benfritt kalvkött 
2 msk vete 
½ tsk salt (1 1/2?) 
1 krm paprikapulver 
100 gr rökt skinka 
smör till stekning 
200 gr färska champinjoner 
2 dl grädde 
1 ½ msk tomatpuré 
vitt vin (1 dl) glöm inte köpa! 
kalvfondsbuljong på flaska 1 1/2 msk 
svartpeppar 
smör till stekning 

Skär köttet i bitar. vänd bitarna i mjölet som blandats med salt, paprikapulver och peppar. Bryn köttet, strimla skinkan, skiva svampen, bryn allt, tillsätt grädde, tomatpuré, buljong och vin. Koka under lock på svag värme i 10 min. Ris/kokt potatis, haricot vertes el, grönsallad. 

Röd vin: tex Pinot noir nya Zeeland Saint Clair, beaujolais? 

AUBERGINEGRATÄNG 6 portioner stora

4-5 stora auberginer 
500 g nötfärs (1 kg) 
500 g tomater (7 hg) 
200 g riven emmentaler/gruyère (3 hg) 
olivolja, dragon, salt, peppar, (grädde) 

Sätt ugnen på 150. 
Skär auberginerna i små tärningar och stek dem i lite olivolja på svag värme i en eller två stekpannor (ångkokning går också bra). Rör hela tiden. 
Stek tärningarna till de har ändrat färg, salta och peppra, lägg över tärningarna på ett ugnssäkert fat. Skär under tiden tomaterna i småbitar och koka ihop dem i en stor stekpanna/kastrull, häll av vätskan innan du blandar ihop allt. Stek färsen för sig och rör sönder den med en gaffel. Blanda allt inkl dragon, strö över riven ost, häll ev. på lite grädde, och tillaga i ygnen i 40 minuter. 


Fruktig linsgryta 2 portioner

1 vitlöksklyfta 
1 tsk hackad ingefära 
2 dl okokta gröna linser 
4 dl vatten 
1 grönsaksbuljongtärning 
3-4 salladslökar / 1 liten purjolök 
peppar o salt 
1 apelsin 
2 msk hackade hasselnötter 
ev. 2 msk russin 
matyoghurt till servering 

Hacka vitlök o ingefära och fräs i lite olja. Lägg ilinserna och vänd runt i oljan. Häll på vatten o bulj-ongtärning, koka under lock i 25-30 min.Koka undertiden broccolin i saltat vatten. Skär löken i bitar o stek hastigt i olja. Strimla det yttersta gula på en väl tvättad halv apelsin. Vänd ner broccoli, lök apelsin-strimlor i linserna, strö över nötter o russin garnera med apelsinklyftor som man sedan pressar över por-tionen matyoghurt till. 

Lammfärsbiffar 2pers
400 g färs 
1 ägg 
3 msk ströbröd 
färsk rosmarin 
1 msk fransk senap 
1 tsk salt, svartpeppar 
smör att steka i 
½ paket fårost 
lite gul lök 
Hacka rosmarin och blanda med övriga ingredienser, spara några kvistar som får steka med tillsammans med lite finhackad lök. Stoppa in en liten bit ost i varje biff och steka först på hög värme så det blir lite yta på båda sidor sedan låt det bli genomstekt på savg värme. 
Servera med tomat och rödlökssallad, lite fårost brevid ev. crème fraiche harcots vertes, linser och bröd. 


Cattes italienska kyckling 4 pers
Lårkycklingfilé 700-800 g nej behövs minst 250gr/pers 
Olivolja till stekning 
1 citron 
1 kycklingbuljongtärning (kycklingfond) 
vitlök 4-5 klyftor 
spansk pepparfrukt 1-2 st mellanstarka 
vitt vin 5 dl, späd lite i taget 
rosmarin färsk, strö över i slutet annars kan det bli beskt 

Stek fileérna i olivolja. Lägg sedan ner vitlök och pepparfrukter. Häll över citron och buljong späd med vin då och då under ganska lång tid så att vinet kokar ini kycklingen. Strö över rosmarin, servera med färsk pasta med hyvlad parmesan. 
Vin Barbera d’Asti Sanbastian 2004 dacapo 

Vegetarisk smal lasagne 

Smal lammgryta 

Grillad kyckling med potatisklyftor och tomatsallad 

Spenatpasta

250 gr färsk tagliatelle 
1 paket gräddädelost kvibille eller höng 
massa färsk spenat ev även ruccola 
1 brk creme fraiche 
valnötter 

Ugnspasta med paprika och aubergine

Portioner: 2 portioner 
Tid: 30 minuter 

Ingredienser:
ca 150 g kort pasta, t ex 
tortiglioni 
2 paprikor, gärna olika färg 
1 liten aubergine, ca 150 g 
2 knipplökar 
2 tomater 
1 stor vitlöksklyfta 
100 g fetaost 
1 dl lagrad, riven ost, gärna 
parmesan 
2 msk olivolja 
salt och peppar 
några kvistar basilika 

Sätt ugnen på 225 grader. 

Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skär auberginen i kvartade skivor och löken i klyftor. Dela tomaterna i halva klyftor. 
Lägg allt på en ugnsplåt, gärna med bakplåtspapper eller liknande, annars måste plåten oljas. Salta och peppra och strö över finhackad vitlök. Sätt in mitt i ugnen och rosta i cirka 20 minuter. 

Koka under tiden pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av ordentligt när den är klar. 
Öka värmen till max och ställ ugnsvredet på grill. Blanda pastan med de rostade grönsakerna. Maka ihop allt mot mitten och smula över fetaost och riven ost, ringla över lite olivolja och sätt in under grillen. Låt plåten stå i 3–4 minuter eller tills osten börjar smälta och få färg. 

Servera från plåten eller häll upp pasta- och grönsaksblandningen i en skål och klipp över en näve basilikablad. 

Spenatpuffar 
2 påsar Färsk spenat 
olivolja 
1 burk keso 
1 pkt fårost 
10 cm purjolök 
salt 
italiensk salladskrydda 
smördegsplattor (penslas med uppvispat ägg) eller filodeg (varje varv penslad med olja) 

Stek spenaten i olivolja, lägg i finstrimlad purjo, sedan stäng av plattan och lägg i keso och tärnad fårost, låt det smälta ihop lite, salta och krydda. Låt ev rinna av liite vätska. 
Gör sedan antinge knyten eller lägg degen i lasagneform och varava med spenatröran. I 200 gr ugn c:a 25-30 min kolla så det blir bra! 

Gott med blandad sallad med vitlöksdressing till och ev kyckling eller skinka. 

Mariapizza
2 st pizzabottnar 1 plåt var 
1/2 pkt jäst 
2 dl ljummet vatten 
2 krm salt 
1 1/2 msk olja 
5 dl mjöl (ev 2 graham o 3 vete, annars 5 vete) 
jäs 30 min 

tomatsås 2 brk ev färska 
vitlök stek och låt tomaterna koka ner 20 min 
salt o peppar 
kör det i mixer, lägg upp på bottnarna, toppa med 
mozzarella, 
pesto 
oliver 
hackade soltorkade tomater 
oregano 
hyvla ost över 
175-200° tills brunt på toppen 

Ugnsstekta fläskkotletter med örtpotatis och päron 4 port

4 kotletter eller tjocka skivor fläskkarre 
ungefär 10 skvättar olivolja 
2 rejäla nävar färsk rosmarin, stött 
5 vitlöksklyftor, krossade 
2 lime, halverade, urpressade och skalen krossade 
3 palsternackor 
3 päron med släta skal 
700 g potatis 
salt o peppar 

värm ugnen 220 grader 

dela palsternackor o päron i 4 delar på längden, ta bort kärnhuset, skär potatisen i 1/2 cm tjocka bitar. 
gör marinaden med oljan, rosmarin, vitlök och lime. Låt köttet ligga en stund i marinaden. 
lägg grönsakerna i en långpanna, lägg köttet ovanpå häll o gnid in marinaden, salta o peppra och ugnsstek i 40-50 min. ös ev i halvtid.

Tomatpastan! 
Koka lämplig pasta. 
Fräs färska champinjoner. 
Tärna lite större mängd tomater och 
blanda i pressad vitlök 
och klippt bladpersilja. 
När champinjonerna är klara, blanda i tomatröran. 
Krydda med salt och svartpeppar. 

Svart böngryta med rökt fläsk
7 dl kokta svarta bönor 
3 hg rökt sidfläsk i tärningar 
2 brk krossade tomater 
2 stora gula lökar 
4-6 vitlöksklyftor 
1-2 msk vinäger 
1 tsk salt 
2 tsk paprika 
2 krm kajenn 

Fräs fläsket, sänk värmen låt hackade löken o vitlök steka mjuka. Tillsätt resten låt puttre 20 min på svag värme. Servera med ris eller bröd.


Zucchinilasagne 
Köttfärssås 600g 
en stor zucchini skivas i två lager 
2 dl grädde 
2 dl riven ost 
100 g chevre 
16 cocktailtomater delas 
ugn 200 g 40 min 
1 lager skivad zucchini köttfärs ost, 1 lager zucchini köttfärs zucchini, delade tomater grädde, strimla getosten över. 

Ugnsgratinerad aubergine med köttfärsröra 
Ingredienser(4 portioner)

  • 2 stora auberginer
  • 400 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot, skalad och riven
  • 2 dl tomatsås
  • 1 burk röda bönor, avrunna
  • 1 dl riven ost
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Dela auberginerna på mitten och skär snitt i dem.
  • Ringla på olivolja, salta och peppra auberginehalvorna.
  • Grädda i ugn ca 20 minuter.
  • Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs i lite olivolja tillsammans med köttfärs och morötter.
  • Häll i tomatsås och låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.
  • Häll i bönorna och låt puttra i 10 minuter till.
  • Salta och peppra.
  • Lägg köttfärsen på auberginehalvorna och toppa med osten.
  • Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.
  • Servera med färska grönsaker.Vintips till receptet couvent des jacobins bourgogne rouge