Såser, marmelad

Päronmarmelad med cointreau o vanilj https://www.koket.se/paronmarmelad-med-cointreau-och-vanilj

Gröna druvor marmelad https://www.dansukker.se/se/recept/vindruvsmarmelad-paa-grona-druvor

1 kg vindruvor
4 msk färskpressad citronsaft
500 g Dansukker Syltsocker
1/2 krm kardemumma, malen + grova bitar av hel kardemumma

Skölj och dela druvorna i bitar. Lägg alla ingredienser i en gryta och låt koka i 5-6 minuter. Skumma och mixa marmeladen snabbt, låt lite bitar vara kvar. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Svarta vinbär nektarin sylt https://www.ica.se/recept/svartvinbarssylt-med-nektarin-och-vanilj-714036/?referrer=https://www.google.com/#pfset=1

6   nektariner (à 125 g)

1   vaniljstång

8 dl  svarta vinbär

4/5 dl  vatten

5 dl  syltsocker

Skala, dela och kärna ur nektariner. Skär dem i cm-stora bitar. Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp nektariner, svarta vinbär, vaniljstång, frön och vatten i en kastrull. Låt koka med lock ca 5 minuter. Blanda i syltsocker och låt koka ytterligare 2–5 minuter under lock. Skumma av under tiden. Häll upp på varma väl rengjorda glasburkar. Förvara sylten kallt.

Hummus

 ca 500 g kikärtor kokta,

1 vitlöksklyfta

2-4 msk tahini eller sesamolja (godast)2 sesam och 1 tahini blev bra 

1 1/3 dl neutral eller olivolja, tror neutral raps så det inte blir beskt. 

0,5 dl pressad citron

1 tsk salt 

1,5 dl vatten , eller inget. Max 1 dl

Kör kikärtor, vitlök, tahinin eller sesamoljan i en matberedare. Vänta med rapsoljan. 

  1. Späd med olja och citronsaft. ev lite vatten på slutet och riktigt kallt
  2. Smaka av med salt.
  3. Smalsätt med ev spiskummin 1/2 tsk och 1/4 chilipulver eller med mangocurrykrydda eller santa maria tandoorikrydda

Tsatsiki

INGREDIENSER

  • 2,5 dl grekisk yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl gurka ca 1/2 gurka riven
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk citronjuice eller vitvinsvinäger
  • salt

GÖR SÅ HÄR

  • Tvätta gurkan och riv den (behöver ej skala). Pressa ut vätskan från gurkan med händerna eller vira in i en duk och krama.
  • Blanda gurkan med grekisk yoghurt, olivolja, citronjuice och salt. Pressa i en vitlöksklyfta.
  • Rör runt och ställ kallt
  • Basilikadressing lax grillat 

1 kruka basilika, eller motsvarande mängd hemodlad

2 äggulor

2 tsk fransk senap

1 vitlöksklyfta

1 msk äppelcidervinäger

1/2 msk honung

2 dl neutral olja, majs-raps-solros

eventuellt 1 msk vatten för tunnare sås

ca 1/2 krm svartpeppar

ca 1/2 tsk örtsalt

 Amerikansk lökdip
1 stor silverlök finhackad 
5 dl vatten 
1 dl strösocker 
2 1/2 dl äppelcidervinäger 
1 dl Hellmans majonäs 
1 msk dillfrö 
2 msk finhackad dill 
Ritz- eller Bretonkex 

Frysta tomater sås
Fyll en stor gryta med så mycket tomater du vill bli av med. Gärna skurna i klyftor om du har tid.
Koka upp tomaterna och låt puttra i cirka två timmar. Rör om under tiden.
Låt tomatröran svalna och häll upp på burkar. Frys in.
alternativ: Jag tillsätter lite salt och lite rårörsocker eller honung och låter det koka ner ordentligt till en krämig tomatpuré.
alternativ: Att långrosta i ugn med olja och basilika och sedan frysa är också gott – ger en mustig röra till grytor och såser.

Röd krusbärsmarmelad

  • 1 kg Krusbär (6 hg blev två majonnäsburkar)
  • 1 kg syltningssocker (eller vanligt socker, 2021 blev det nästan hård marmelad o lite för söt)
  • 1 msk vaniljsocker, helst äkta
  • 4 msk whisky (eller Calvados)
  • 1Rensa, snoppa och skölj krusbären. Kör dem grovt i mixer.
    2Rör ihop krusbärsröran med sockret och koka upp på hög värme. Koka sen på samma höga värme i 4 minuter. eller 10 minuter
    3Ta av plattan och skumma om det behövs. Rör ner whiskyn och vaniljsockret.
    4Häll upp ända till kanten i heta burkar och sätt på det likaledes heta locket meddetsamma. 
    5Kyl ner så fort det går.


Rårörda lingon

400g lingon 1 dl socker, 1/2 citronsaft. Lår dra 20 min, mosa lite, in i kyla 

Plommonsylt

  • 1 liter plommon (motsvarar ca 800 g)
  • 1/2 tsk nymald kardemumma
  • 1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver
  • 3 dl socker (tillsätt mer eller mindre efter smak)
  1. Skölj plommonen
  2. Halvera och kärna ur dem
  3. Koka upp plommon i en kastrull tillsammans med kardemumma och vanilj (om stång används dela den på längden och skrapa ur fröna sen i med allt)
  4. Koka på låg temperatur i ca 20 min (ta bort vaniljstången)
  5. Tillsätt sockret och låt sylten komma i kok igen
  6. Mixa för en slät konsistens om det önskas
  7. Smaka av och justera eventuellt sockermängden
  8. Häll på rena burkar och förvara i kyl/frys

Jag tillsätter inget vatten i min sylt eftersom jag har så liten sockermängd vilket annars gör att den lätt blir rinnig. Det är inga problem eftersom plommonen vätskar sig snabbt i värmen. Har du inte så välmogna plommon kan du tillsätta en deciliter vatten i koket eftersom omogen frukt innehåller mer pektin som ger en fastare sylt. Detsamma gäller om du föredrar mycket socker som också gör att sylten tjocknar något.


Blodapelsinsaft
12-15 blodapelsiner, 
2 citroner, 
1,5 kg strösocker, 
2,5 kg strösocker, 
2,5 l vatten, 
100 g citronsyra. 

Skölj och torka apelsinerna. 
Riv av skalet och blanda med 1,5 kg socker. 
Pressa apelsiner och citroner och häll över saften. 
Skölj sedan och krama ur apelsinhalvorna i 2,5 l vatten. Mät vätskemängden och tillsätt ev mer vatten så att det blir 2,5 l. 
Häll det över sockret. 
Rör om och tillsätt citronsyran. Låt stå svalt till nästa dag. Rör då och då. Sila. 
Tillsätt resten av sockret (2,5 kg). Rör tills sockret är löst. Häll upp på flaskor. Viktigt att det är riktiga blodapelsiner, med vanliga apelsiner blir smaken rätt mesig. Får också en helt underbar färg!

Tomatmarmelad (god manchego, parmesan, camembert)
till 2 burkar
500g babytomater
3 dl strösocker (för mycket) syltsocker 2 1/2dl + 1 1/2 ark gelatin istället?
1 citron, rivna skalet
1 tsk vaniljsocker

1. Skölj tomaterna dela dem i fjärdedelar o lägg i kastrull med sockret
2. Koka på svag värme ca 30 minuter. Tillsätt citronskalet och vaniljsockret de sista 5 minuterna.
3. Häll upp i rena burkar.

Hollandaise

300 g smör 
3 små äggulor
1 msk citronsaft
2 msk vatten
2 krm salt
1/2 krm peppar

Smält smöret i en kastrull och skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret.

Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en bunke som passar ovanpå vattenkastrullen. Sätt bunken på vattenkastrullen (som ska koka sakta). Vispa äggblandningen krämig.

Ta bunken från kastrullen och sätt den på en fuktig trasa (så att den står still när man vispar). Nu är det viktigt att äggkrämen och smöret har samma temperatur.

Vispa ner smöret droppvis i äggkrämen tills den börjar tjockna. Vispa sedan ner resten av smöret i en tunn stråle. Smaksätt med salt och peppar.

Nobisdressing
1 ägg kokt 3 min
2-3 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
svartpeppar nymald
2 msk gräslök o persilja
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta pressad

Lägg urgröpt ägg i mixer. häll i vinäger, senap, peppar, finskuren gräslök, persilja. Mixa. Droppa rumsvarm olja i tunns stråle medan maskinen går. smaksätt med vitlök, mixa.

Chokladsås t 6 stora maränger (eller 2 påsar med små från gunnarssons räcker till 6 personer)
1 dl socker
1 dl vatten
1 dl kakao koka upp sockret i vattnet så det bubblar, rör ner kakaon o vispa det blankt.

Chokladsås nr 2
1 dl socker
1/2 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
50 g smör Gör så här: Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka några minuter så att sockret smälter. Servera varm.

Marinad t Fläskkarre 500 g
2 msk olja
2 klyfta vitlök
1 msk riven ingefära
3 msk japansk soja eler 1 1/2 tsk kinesisk
1 tsk honung
1 msk rödvinsvinäger
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar

grilla varje sida på max 2,5 min sedan på svag värme 3-4 min
pensla äppelkvartar, paprikakvartar, tomathalvor, 

Aioli
alla de där vitlöksklyftorna fick ju gå med i stekpåsen från början. Så först blev de ju rostade och sen efterkokta i buljongen. När allt var färdigt tog jag ur ett anständigt antal och snabbkylde dem i frysen. 
I botten på matberedaren placerades sen förutom vitlöken även ngn tsk dijonsenap, lite vinäger och ett par äggulor. Sen droppades oljan i under värsta racerfarten. När den hade rätt konsistens tillsattes salt, vitpeppar, kanske någon extra droppe vinäger och slutligen torkad mynta. 

Sås till stek
Smörklick
grädde 4-5 dl
kalvfondbuljong på flaska
svartvinbärssaft outspädd
koka länge

Eolagucka
1 dl ktchup
1 dltomatpuré
1 dl olja
1 stor hackad lök
1-2msk italiensk salladskrydda
1-2msk curry
blanda och låt stå det håller i 10 år gott till grillat kött.

Guacamole
2 mogna avocador
2 msk citronsaft
3 msk fiiint hackad lök
3 skållade tomater
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
liiite kajenn (tabasco?)