Sallader

Klosterdressing 
Dijonsenap 1/2 -3/4 av en liten burk 
1/2-1 gul lök 
1 dl rödvinsvinäger (3/4 ?) 
2 dl solrosolja 
salt svartpeppar 
färsk timjan 3/4 kruka 
5 strån gräslök 
lite dragon, pytte rosmarin 
1 lagerblad 
kan stå i kylen länge 

Mango o avocadobitar 
Med lite rapsolja salt o citron, färsk koriander, paprika, tomat 
gott till lax

Sommarsallad Bergenströms 
Vattenmelon i kuber 
skalad gurka skuren i halvmånar eller fjärdedelar 
färska myntablad/basilika 
lite smulad flingsalt 
nymald svartpeppar 
fint smulad fetaost 
ev. en handfull svarta oliver 

honungsvinägrett: 
1-2 msk flytande honung 
2 msk pressad citron eller 2 mskäppelciderviäger 
2 msk olivolja 
flingsalt 
nymald svartpeppar 


Sillsallad jul mamma 
3 urvattnade sillar 
5-6 potatisar 
2 äpplen 
lika mycket rödbeta som äpplen 
sås: 1 del gräddfil 1 del majonäs + rödbetsspad

Rödkålssallad 
rödkål, röd lök, äpple, sv-vinbärssaft, valnötter

Karins Helenas potatissallad

  • Ingredienser sallad
  • 12-18 kokta potatisar
  • 1 stor rödlök (2st)
  • ¼ purjolök
  • 12 sockerärtor/sugarsnaps (en handfull)
  • 12 cocktailtomater
  • ½ röd paprika
  • 1 dl slätbladig persilja
  • 3 msk småkapris
  • Dressing
  • 2 msk grov&söt senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk flytande honung
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk rapsolja
  • salt
  • svartpeppar
  • Skala och skär potatisen i stora bitar.
  • Skala, ansa och skölj grönsakerna. Skär rödlöken, purjolöken och sockerärtor i tunna skivor. Grovhacka persiljan och finhacka paprikan. Skär tomat i kvartar. Sila av kaprisen. 
  • Blanda alla ingredienser till dressingen utom oljan. Droppa försiktigt ner oljan under ständig vispning till en tjock och blank dressing. Smaka av med salt och peppar. 
  • Blanda försiktigt potatis och grönsaker med dressingen.
  • Servera med kallskuret eller grillat kött och en grönsallad.

Sallad caprese 
Mozarella, tomat, basilika, stark olja, ev salt. bröd.

Sallad Lottie

tomater, gurka, paprika, lök, bredbladig persilja och fetaost

Gula huset

Rucola, rostad pinjenötter, hyvlad parmesan, olja.

Rädissallad med pepparrot 4 port 
6 rädisor 
6 sockerärtor 
1/2 äpple krispigt eller ett helt tycker jag nu. 
1 dl strimlad sallad, inte besk sallad, så gärna isberg 
2 tsk finriven pepparrot 
3 msk creme fraiche 
1/4 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
servering: 4 små salladsblad 

strimla alla grönsaker. blanda creme fraich med pepparrot salt peppar. blanda allt

Mari-Anns vardagssallad 
Vit- eller rödkål 
Morot 
olika blad inkl rucola 
ev. rädisor, sockerärtor , purjo osv. 
inte gurka tomat 

Isabels sallad
Potatis kokt 
Aubergine på burk rostade 
Tomater 
oliver 
sallad 
pinjenötter rostade 
majs 
torkade tomater 
vinägrett 

Matig sallad hos Catharina 
med couscous mozzarella champinjoner gröna oliver purjo tomater vitlöksdressing
Körsbärstomater, avocado, sallad 

Lyxig kycklingsallad 6-8 pers
1 ¼ liter kött skuret i bitar, salt vitpeppar 
1-2 msk olivolja 
2-3 msk citronsaft 
1 dl hackad persilja 
1 tsk finskuren färsk dragon (1/4 tsk torkad) 
2 ½ dl blekselleri 
2 dl hackade valnötter 
1 huvud romansallad 
1 ½ dl majonäs 
Blanda köttet med salt peppar o olja så köttet får en hinna av olja. Tillsätt citronsaften o resten utom sallad o majonäs. Låt stå i 10 min rör om. häll av vätskan o smaka av igen rör ner maj-onäsen så den binder samman. Servera 1 dl finskuren sticklök (purjo)på sallad dekorera med ägghalvor,persilja ev. röd paprika. 

Irmelipotatissallad med färdiga tärningar
600 g fryst tärnad potatis 
4 dl gräddfil 
½ brk lättmajonäs 
1 msk fransk senap 
1 liten gul lök hackad 
2/3 dl hackad ättiksgurka 
1 tsk salt 
1 litet tärnat äpple 
lägg fryst potatis några minuter i kokande vatten 

Sås till avocado
lättfraiche, majonäs, charlottenlök, rödrom, konjak, dill, örtsalt

Coleslaw
¼ vitkålshuvud strimlat 
1-2morötter 
4 msk majonäs 
3 msk gräddfil 
1msk vitvinsvinäger 
1 tsk kummin 
salt pepparpersilja hackad 
slaka kålen lägg den i bunke och hällöver kokande vatten låt stå 3-4 min 

Vitkålssallad
Strimlad slakad vitkål, ananas, pepparrot, cremefraiche majonäs 

Sauce verte
400 g hackad spenat 1 ½ dl majonäs, 3 dl gräddfil, salt vitpeppar, 3 msk hackad dill, gräslök ev dragon, vitlök 

Caesarsallad med krutonger
1 ägg 
1 msk vinäger 
1 tsk pressad citron 
½ tsk worcestersås 
(3 anjovisfiléer) 
1 tsk ljus fransk senap 
salt nymald svartpeppar 
½ pressad vitlöksklyfta 
1 dl olja 
2-3 msk riven parmesanost 
Koka ägget i 2 min. sploa i kallt vatten gröp ur det direkt ned i matberedare, lägg i alla ingredienser utom oljan o osten. Oljan tillsätts i en stråle när matberedaren är igång, smaksätt med parmesanen.servera med krispg sallad och krutonger ev extra riven parmesan överst. 

Sallad med fänkål gul lök och apelsiner god till paj, ostomelett 
Hos Katinka 

Susannes nyårssallad
Melon (grön), mango, gurka, sallad, avocado och flingsalt 

Julsallad
2 små äpplen Cox orange ingrid marie 
1 grön paprika 
5 cm purjo 
1 dl hasselnötter 
2 endiver 
2 msk mild olja 
1 msk vinäger 
1/3 tsk salt 
svartpeppar 

kärna ur äpplena utan att skala dem tärna dem, tärnapaprikan smått, purjon nålfint. 
Rosta hasselnötterna och grovhacka. Blanda allt götdressingen.