LCHF

DAGSMENY: Boosta med resistent stärkelse 
FRUKOST 
Välj ETT alternativ från nedanstående lista och drick en kopp kaffe eller te med lättmjölk till: 
1 dl havregrynsgröt med 1 hackad banan, 1 msk hackade nötter och kanel. 
1 skiva rostat fullkornsbröd (eller 2 skivor fullkornsknäcke) med mandelsmör och 1 skivad banan. 
Smoothie på 1 dl jordgubbar, 1 banan, 3 dl lättmjölk. 
LUNCH 
Välj ETT alternativ från nedanstående alternativ. 
1 grovt rostat bröd, 75 g grillat kycklingbröst, bladspenat, röd paprika och 1 msk dressing 
Kalkonsmörgås gjord på 2 skivor rostat bröd, 75 g kalkonbröst, isbergssallad, skivad tomat och 1 msk pesto eller dressing. 
Omelett (2–3 ägg) med spenat och fetaost, 2 skivor rostat fullkornsbröd. 
MIDDAG 
Välj EN rätt från listan och ät 3 dl grönsallad med dressing till: 
150 gram grillad lax med kall fransk potatissallad. 
Grillad hamburgare (150 g) på fullkornsbröd med sallad, tomat + 1 dl bönsallad 
MELLANMÅL 
1 dl hummusdipp med grönsaksstavar 

Här är maten som innehåller resistent stärkelse 
Resistent stärkelse finns i säd, frön och baljväxter. I rå potatis och gröna bananer. Och också i viss stärkelserik mat så som potatis och ris som först kokas och sedan kyls ner. Andra bra livsmedel som innehåller resistent stärkelse är Avokado, aubergine, jordgubbar, rödbetor, kronärtskocka, ärtor, fullkornspasta, fullkornsris, quinoa, tortilla, pitabröd och sesampastaa. 
Om du behöver gå ner i vikt kan du maximera din viktminskning genom att få i dig cirka 15-18 gram resistent stärkelse om dagen. 


Spetskål i rostad grädde 
Häll grädde i en ugnsfast form och ställ in den i 200°. När ytan blir brun, rör om. Fortsätt med det tills grädden har kokat in och fått en vacker färg. Sila av den. Nu ska den dock inte ha några speciellt bra matlagningsegenskaper, utan skära sig (det är möjligt, det kunde jag inte avgöra), så man måste blanda ner den i en béchamelsås. Stefan Ekengren ska servera palsternackor i denna sås till sin julmiddag, men jag bestämde mig för att den ska få piffa upp en halv savoykål, som jag har blancherat och ska servera till korv och rimmat fläsk ikväll. I alla fall smakar den här koncentrerade grädden mycket gott, litet karamellaktigt, fast utan sötman.

Salviastekt fläskytterfilé med rödbetor

1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatis, rödbetor och lök i klyftor. Lägg klyftorna i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olivolja och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. 
2. Strimla salvian. Bryn fläskytterfilén runt om med salvia i 1 msk olja i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll vattnet i stekpannan. Lägg på ett lock och låt köttet bräsera ca 15 min till 70° innertemperatur. 

3. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften, mät upp 2 msk. Blanda kesellan med citronsaft och -skal. Smaka av med salt och peppar. 
4. Skär fläskytterfilén i skivor och servera med ugnsbakade rödbetor, potatis, rödlök och citronfärskost. 

Portioner: 4
600 g fläskytterfilé 
300 g potatis 
4 rödbetor 
2 rödlök 
2 msk + 1 msk olivolja 
1 tk + 1 tsk salt 
1 krm + 2 krm nymald svartpeppar 
6 salviablad 
Färskost:
1/ citron 
2 dl kesella (10%) 
1 krm salt 
1 krm nymald svartpeppar 

Tandoorilax 
Laxfile 4st 
philadelphiaost/cremefraiche 
påse tandoorikrydda 2 msk 
shiratakinudlar 
saffran o lite smör, några russin 
rysk yoghurt honung 
broccoli 

ugn 170 gr 20 min 

Kassler i kål och äppelwok
4 pers, 15 min 
500 g kassler 
1 vitkål- eller spetskålshuvud (ca 
800 g) 
2 äpplen 
1 msk + 2 msk rapsolja 
1 tsk salt 
1 krm nymald svartpeppar 
3 msk konc äppeljuice 
3 msk vispgrädde 
3 msk hackad bladpersilja 

1. Ta bort ev vissna blad från kålen 
och skär den i bitar. Kärna ur och 
skär äpplena i klyftor. 
2. Skär kasslern i skivor. Bryn dem i 1 
msk olja i en stekpanna ca 1 minut på 
varje sida. Ta upp dem på en tallrik. 
3. Fräs kålen i 2 msk olja i stekpannan 
ca 10 min. Blanda i äppelklyftorna 
och fräs 3-5 min. Salta och 
peppra. 
4. Ringla över äppeljuice och 
grädde. Lägg på kasslern och låt allt 
bli genomvarmt. Strö över persilja 
och servera med bröd. 

okänt

Lammfärsbiffar med vitkål dragon o chevre
500 g lammfärs 
1 tsk salt 
1/2 tsk svartpeppar 
1 vitlöksklyfta 
600 g små potatisar 
400 g färsk vitkål 
2 dl vispgrädde 
1 ägg 
125 g chevre 
1/2 kruka dragon 
1/2 tsk salt 
2 krm svartpeppar 
1 msk rapsolja 

1. Krydda färsen 1 tsk salt o 1/2 tsk peppar och en pressad vitlöksklyfta, 1 ägg, forma 8 biffar 
2. koka potatis i lättsaltat vatten 
3.Grovstrimla vitkålen koka den i lättsaltat vatten 2 min. Låt rinna av noga. 
4. Häll grädden i kastrull och smula ner chevren så den smälter, plocka dragon bladen o lägg i. krydda med 1/2 tsk salt o 2 krm svartpeppar. Tillsätt vitkålen. 
5. Stek biffarna i rapsoljan 4 min på var sida. 

Hemlig kladdkaka 
1. Sätt ugnen på 180 grader. Mixa bönorna. 
2. Häll ner resten av ingredienserna utom nötterna. Mixa till en slät smet. 

3. Vänd ner paranötterna i smeten. 
4. Smörj en form med kokosolja, och strö med lite kokosflingor, om du vill. 
5. Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. 
Tips
Smält cirka 50 gram choklad (70 %) och pensla över kakan när den har svalnat. Låt chokladen stelna och skär sedan i bars. Perfekt till eftermiddagsfikat eller när du bara är sugen.

Portioner: 1 kaka, fyrkantig form (ca 23 x 23 cm) eller rund form (23–26 cm diameter)
Tid: 45 min
1 burk (400 g) kokta svarta bönor
1 dl havregryn
2 msk kakao
3 msk kokosolja (gärna med smak)
1 tsk bakpulver
1/2 dl (70 g) agavesirap
4 msk havregrädde
1 dl hackade paranötter
ev kokosflingor

Skaldjurswok med jordnötsströssel

400 g fryst skaldjursblandning 
250 g äggnudlar/ shirataki 
2 vitlöksklyftor 
1 stor rödlök 
2 gula paprikor 
1 lime 
2–4 röda chili, t ex spansk peppar 
½ dl salta jordnötter 
1 msk + 1 msk rapsolja 
½ tsk salt 
1 påse spenat (80 g) 
4 msk sweet chili woksås

1. Tina skaldjursblandningen och låt den rinna av ordentligt. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och klipp nudlarna  lite slarvigt med en kökssax så att de blir enklare att servera. 
2. Skala och hacka vitlöken. Skala och skär rödlöken i klyftor. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Halvera och pressa saften ur limen. Kärna ur chilin. 
b-adcontrol-start b-adcontrol-end 
3. Hacka nötterna för hand eller mixa dem i en matberedare för finare strössel. 
4. Woka skaldjur och vitlök under omrörning i 1 msk olja i en wok eller stor stekpanna ca 2 min. Salta. Häll över blandningen på ett fat. 
5. Stek rödlök, paprika och hel chili under omrörning i 1 msk olja i en wok eller stor stekpanna ca 2 min. Tillsätt spenat och fräs ytterligare ca 1 minut. Ta upp chilin. 
6. Blanda nudlar, skaldjur, limesaft och chilisås i woken. Fräs ytterligare ca 1 minut under omrörning. 
7. Toppa med nötter och chili och servera genast. 
Näring/portion: Ca 520 kcal, 16 g fett, 36 g pprotein, 55 g kolhydrater

Fiskgryta med saffran och fetaost 

2 morötter 
400 g rotselleri 
1 gul lök 
3 vitlöksklyftor 
½ msk fänkålsfrön 
2 msk olivolja 
1 påse saffran (½ g) 
2½ dl torrt vitt vin 
2 msk konc grönsaksfond 
1 burk körsbärstomater (400 g) 
1 tsk salt 
2 krm nymald svartpeppar 
400 g skinnfri lax- eller sejfilé 
2 dl grädde 
150 g fetaost 
1 citron i klyftor 

1. Skala och fintärna morötter, rotselleri och lök. Skala och finhacka vitlöken. Krossa fänkålsfröna i en mortel. 
2. Fräs rotfrukter, vitlök och fänkålsfröna på medelvärme i oljan i en gryta 2–3 min. Tillsätt saffran, vin, fond och tomater. Låt puttra utan lock ca 5 min. Salta och peppra.
3. Skär fisken i bitar. Lägg fisken i grytan och häll i grädden. Sjud försiktigt ca 3 min. 
4. Tärna och blanda försiktigt ner osten i grytan. Servera med citronklyftor och eventuellt kokt potatis. 

Kanelkyckling
kyckling med citron,kanel, chili med citronpersiljebulgur/shiratakinudlar

Västerbottenpaj LCHF

¾ dl sesamfrö utan skal 
3dl mandelmjöl 
1 msk fiberhusk 
1 tsk salt (1/2?) 
40 g smör 
1 ägg 
Mixa, tryck ut i pajform låt vila 30 min i kyl 
Grädda 8 min 175 grader 

fyllning 
4 ägg (5?) 
2 dl vispgrädde 
300 g riven västerbottenost 
½ tsk salt, svartpeppar, Ev riven muskotnöt 

Grädda mitt i ugn 35 min 200 grader (175?) 

Låt svalna, servera ev med: crème fraiche, rom/kaviar, finhackad rödlök, dill 

Lchf-pasta
Vispa 4 ägg 
+ 125 g philadelphiaost el likn 
+ 2 msk fiberhusk 
+ 1 krm salt 
Bred ut på bakplåtspapper, tunt 
150 grader 10 min 
rulla ihop och klipp tunna remsor 
gott med massor av pesto, mozarella, tomater, parmesan och färsk basilika.. 


Pizza, en plåt
3 ägg 
1.5 msk fiberhusk 
1 tsk bakpulver 
200 g riven ost 
bred ut tunt på bakplåtspapper med hand som doppats i vatten, kladdigt värre 
200 grader, 10 min, 
lägg sedan på fyllning, 
grädda på högsta värme 

Gammeldags äppelefterrätt
Koka, micra eller i ugn 
Äppelbitar utan skal till kompott 
Kyl väl, gräddmjölk 50/50 
Strö på nymalen kardemumma på tallriken. Klart! 

CHOKLADDOPPADE KOKOSTOPPAR (LCHF)
30 st 

75 g smör/ kokoksolja? 
3 ägg 
0,5 tsk vaniljpulver 
ev 0,5 tsk malen kardemumma 
3 msk vispgrädde 
300 g kokosflingor 
150 g mörk choklad Fazer 

Gör så här: 
Smält smöret. Blanda ägg, vaniljpulver och grädde i en bunke och häll i det smälta smöret och kokosflingorna. Forma smeten till toppar. Grädda i ca 10 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt svalna. Smält chokladen och doppa kokostopparna i chokladen. Ställ svalt så att chokladen stelnar.

Äppelpaj
Pajskal 
¾ dl sesamfrö utan skal 
3dl mandelmjöl 
1 msk fiberhusk 
1 tsk salt (1/2?) 
40 g smör 
1 ägg 
Mixa, tryck ut i pajform låt vila 30 min i kyl 
Grädda 8 min 175 grader 

Lägg i äppelkompott(ovan)+äpplen i skivor, strö på kanel, grädda. 
Servera med vispad grädde eller matlagningsyoghurt

Saras lax o avocadoterrin 
Kallrökt lax 
avocado 
lime 
majonäs 
liiite röd lök 
creme fraiche 
stenbitsrom (eller löj!) 
lite salt o peppar? 
rostat bröd? 

Saras frukostmuffin 
6 ägg vispa 
200 g västerbottenost 
1 dl majonäs 
150 g spenat (krama ur vätska) 
grönkål 
grädde
salt svartpeppar 
tomat på toppen 

grädda i formar 20 min 200 grader 

Kokospannkakor
Du behöver:

3 ägg
1 dl kokosmjölk
2 msk kokosnötmjöl
1 krm vaniljpulver (obs! utan socker)
2,5 msk kokosfett
0,5 tsk salt
Så här gör Du:
1. Sätt på stekpanna och lägg i kokosfett (om den är hård). Min kokosolja var flytande eftersom den smälter vid 22-25 grader och det var ganska varmt inne i köket…
2. Blanda väl allt annat i en bunke och häll ner det smälta kokosfettet.
3. Lägg en liten klick kokosfett i en varm stekpanna. Stek pannkakorna på medelvärmen, en aning längre på varje sida än vanliga pannkakor. Smörja stekpannan med kokosfett inför varje pannkaka.
4. Avnjut med lite Bregott på pannkakan eller färska/upptinade hallon!
Mums för en sådan smaskig frukost! 🙂

Parmesanpanerad zucchini 
1 zucchini per person 
1 ägg 
riven parmesan 
mandelmjöl (lika mkt mjöl som öl) 
öl 
svartpeppar 
salt 
olivolja att steka i 

Jag delade zucchinin på längden i tunna skivor. Saltade och svartpepprade, sedan doppade jag dem i uppvispat ägg och sedan i en blandning av finriven parmesan och lite mandelmjöl.  
Efter det stekte jag dem i rikligt med smör! 
servera grekisk fårostsallad o tsatsiki till. 

Supergott!! 

Lasagne 225 grader 25 min sedan 4 min grill
4 st zucchini hyvlade med grovosthyvel 
smöra form, o varva med köttfärsröra o toppa med mycket riven typ sveicaost 

köttfärsröra: 
1 kg köttfärs nöt 
4 brk cremefraiche/ en stor burk, o en stor burk creme bonjour vitlök 
3 brk avrunnen krossade tomater 
tomatpuré 
2 1/2 st lök, gul o röd lök? 
8 klyftor vitlök 
ev vitt vin? 
salt 
svartpeppar 
buljongtärning 
chilipulver/cayenne 
oregano 
sambal oelek? 
en hel ost typ svecia/präst 

Gör såhär
• Sätt ugnen på 225 grader. • Finhacka vitlöken och rödlöken, stek i rikligt smör. • Bryn köttfärsen och blanda samman. • Häll i krossade tomater och sambal oelek över köttfärsen och rör om. • Smula över buljongtärningen och låt koka upp. • Tillsätt creme fraiche och creme bonjouren. • Smaka av med chilipulver, svartpeppar och/eller andra kryddor. • Låt det småputtra på spisen i 10 minuter. 
• Skölj zucchini och skär den på längden med hjälp av en osthyvel. • Ta fram en ugnsform och lägg på ett lager med zucchini-skivor • Varva sedan zucchini-skivor och köttfärs. • När du kommer till sista lagret, avsluta med att strö över ost. • Grädda i ugnen ca 20-25 minuter tills den har fått en fin färg. 4 min grill • Servera med en fettrik sallad.

Blomkålsgratäng o fårfiol 
Micra frusna blomkålsbuketter lägg i smord form, häll på grädde cremefraiche pressad vitlök, salt strö över gratängost. Gratinera i ugn. Servera skivor av rökt fårfiol o sallad med vinägerdressing.

KUNGLIG KYCKLING
½ KG UGNSSTEKTA KYCKLINGLÅR 
1 RÖD PAPRIKA 
1 ORANGE PAPRIKA 
1 GUL LÖK 
2 DL SVAMP I BITAR 
3 MSK SMÖR 
1 MSK TOMATPURÉ 
2 DL KYCKLINGBULJONG, FRÅN UGNSSTEKNINGEN 
2 DL GRÄDDE 
½ DL VITT VIN 
½ TSK FIBERHUSK 
HAVSSALT OCH NYMALD VITPEPPAR 
BENA UR OCH SKÄR KYCKLINGEN I MINDRE BITAR. KLYFTA LÖKEN FINT OCH SKÄR PAPRIKAN I STRIMLOR. 
BRYN SMÖRET OCH FRÄS SVAMPEN I 5 MINUTER, KRYDDA MED SALT OCH PEPPAR. TILLSÄTT LÖK, PAPRIKA OCH TOMATPURÉ, LÅT FRÄSA MED 5 MINUTER TILL. 
STRÖ FIBERHUSKEN ÖVER GRÖNSAKERNA, RÖR OM. HÄLL PÅ GRÄDDE, BULJONG OCH VIN. KOKA UPP OCH LÅT PUTTRA EN LITEN STUND TILL SÅSEN TJOCKNAR. 
RÖR TILL SIST NER KYCKLINGBITARNA OCH LÅT PUTTRA SÅ DE BLIR VARMA. 
SERVERA MED RUCOLA, GURKA, VIT BALSAMVINÄGER OCH KALLPRESSAD OLIVOLJA. 

Kyckling med ädelost o rosépeppar (från Bobo) 

4 kycklinfileer 
1 tub ädelost 
0,5 tsk salt 
0,5 tsk peppar 
2 tsk soya 
1,5 tsk basilika 
1 tsk rosepeppar (krossad) 
1 dl creme fraiche 
2 dl matlagningsgrädde 

Lägg fileerna i en ugnsäker form. Blanda alla övriga ingredienser och slå över fileerna. grädda 35-45 min. i 225 grader. 
Servera med broccoli och grönsallad! Eller risnudlar. 

Lasagne Ola vicki 
ugnsbakad aubergine o zucchini 
köttfärssås 
creme fraiche 
mjölk 
ost (i sås) 
sedan ost på toppen också 

Mariapizza
2 st pizzabottnar 1 plåt var 
1/2 pkt jäst 
2 dl ljummet vatten 
2 krm salt 
1 1/2 msk olja 
5 dl mjöl (ev 2 graham o 3 vete, annars 5 vete) 
jäs 30 min 

eller (1/2 sats blessing= 3,5 dl blandning) 4 ägg 4 dl mjölk 100g ost blir två plåtar 
pensla kanterna med olja och förgrädda 7 min. 

tomatsås 2 brk polpa, låt rinna av i sil, ev färska (+tomatpuré) 
vitlök 4 st klyftor? hacka stek i olja och låt tomaterna koka ner 20 min 
salt o peppar 

sedan toppa med 
tomatsås med vitlöken, lägg upp på bottnarna, 4 skedar tomat/plåt 
pesto 1 stor burk 200g + lite mer, klicka ut 
Blanda hacket av oliver o tomater o bred på 
oliver , hacka 1 brk svarta urkärnade 
hackade soltorkade tomater 1 burk 200g + lite till 
delade kronärtskockshjärtan 1 brk 
mozzarella, 5 st (3 stora) 
oregano 
150gr hyvla ost över typ cheddar 

baka i 190grader 20 min och sedan grill 2 min 

Auberginepizzor
Aubergine 
Mozzarella 
Röd pesto 
Salt 
Parmesan 
Hmmm, vitlök? Hmm oregano? Hmmm oliver?Svampstuvning 

Sätt på ugnen, varmluft grill 275 grader. Skär cmtjocka skivor av auberginen, salta på båda sidor, det drar ur lite vätska men är nog inte nödvändigt? Nej behövs inte. LÄgg skivorna på en plåt, bred på pesto. Skiva mozzarella och lägg en bit på varje, hyvla parmesan grovt eller skär med hyvel och lägg lite på varje skiva. Låt stå i ugnen tills ostyen bubblar och är lite brun, c:a 12-15 min. Servera med sallad o vinägrett.

Starka räkor 2-3 pers

500 gr räkor skalas 
1 msk curry 
1 krm cayenne 
smör 
1 msk soja 
2-3 msk tomatpuré 
crème fraiche (1 ½ -2 brk) 
strimlas lök paprika morot purjo fräs kryddorna i smör tillsätt räkor + resten sist i med crème fraichen. Till pasta. 

Mandelpannkakor
1 dl mandelmjöl 
1 dl grädde 
2 ägg 
1 tsk bakpulver 
0,5 msk fiberhusk 
nypa salt 
vispa ihop, stek på låg värme med smör. servera med blåbär o rysk yoghurt, ev kanel, honung 

Köttbullar ElsMarie
1/2 kg köttfärs finmalen mager 5-10% fett 
1/2 dl ströbröd (jag tar fibrex 1/4 dl + 1/4 dl vätska) 
1-1,5 dl vätska vatten (ev grädde mjölk) 
1 ägg 
1 stor gul lök riven på grövsta på järnet 
1,5 tsk salt (1 tsk) 
svartpeppar 10-12 varv 
ingefära 0,5 tsk 
Om många så i ugn på 225 grader 


Auberginelasagne 
4 pers, 30 min
400 g squash 
300 g aubergine 
450 g köttfärs 
1 msk smör 
1 förpackning krossade tomater med vitlök eller basilika (500 g) 
1 tsk salt 
2 dl riven ost 
Tillbehör:
25 g rucola per person 
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär squash och aubergine i tunna skivor på längden. Koka dem mjuka i saltat vatten 2–3 min. 
2. Bryn färsen i smör i en stekpanna. Häll över tomater. Krydda med salt. Låt såsen koka utan lock 2–3 min. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en avlång sockerkaksform, ca 1 ½ liter. 
3. Lägg ett lager squashskivor i botten på formen. Varva squash, aubergine, färs och ost i formen tills allt är slut. Tryck till med en stekspade så att det packas hårt. Strö ost överst. 
4. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills lasagnen blivit genomstekt. Låt vila ca 10 min. Skär upp den med vass kniv. Spara skyn och servera lasagnen tillsammans med sallad. 
Näring/portion: Ca 330 kcal, 21 g fett, 24 g protein, 13 g kolhydrater. 

Citronpepparlax 
4 laxfiléer 
1 burk cantadou vitlök & örter (färskost) 125 g 
3 dl grädde 
1 äggula 
Knappt ½ dl dill 
Salt 
Citronpeppar 
ca 1½ – 2 dl handskalade räkor på burk (alt skala egna.) 
Gör så här 
Lägg laxen i en ugnsform. Blanda färskost ,grädde och äggulan till en sås. Smaksätt med salt och citronpeppar. och dill .Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen, 200 C, ca 20 min. Ta ut formen ur ugnen och strö över räkorna. 


Caprimiddag
Grilla auberginer i grillpanna o olja, citronsaft, salami ruccola oliver och vinJanssons frestelse med zucchini 
1 brk anjovisfilé 125g 
2 stora gula lökar 500g 
50g smör 
2-3 zucchini 800g 
2 krm malen vitpeppar 
2 dl grädde 
parmesan? 

1. ugn 250°. låt anjovis rinna av. strimla lök,fräs i smör, låt bli mjuk på svag värme, 10 min. 
2. zucchini i stavar, fräs i smör. smörj ugnssäker form. täck med hälften av zucc, lägg på löken.fördela anjovisstrimlorna, vitpeppar.täck m zucch. (ost?). 
3. grädda i 15 min. slå av vätskan. häll på grädden. grädda 10 min. 

Kan också göras utan anjovis, men då ska det vara parmesan på toppen + ev salt 
Kryddig kycklingfilé med jordnötssmör o kokos 4-6 pers 
4-6 kycklingfiléer 
2 dl krämig kokosmjölk 
2 dl vispgrädde (creme fraiche) 
4 msk smör 
1 tsk sambal oelek 
saften av 1/2 lime 
1 tsk salt 
smör till stekning 
rostade nötter eller kokos t servering, broccoli 
Bräserade Endiver med ostsås 4 pers 

8 endiver 
2 msk olivolja 
1 msk citronsaft 
1 ½ dl grönsaksbuljong 
salt 
nymald svartpeppar 

Skär av den nedersta delen av endiven skär ut med kniv lite inuto botten, olja en form lägg i endiverna pensla med olja häll över cotronsaft och buljong krydda och täck med aluminium. Låt stå i 200gr ugn i 45-60 min så de är mjuka. Häll av spadet spara 2 msk till ostsåsen. 

Ostsås: 
25 gr smör 
2 msk finhackad lök 
1 msk mjöl 
3 dlmjölk 
1 lagerblad 
riven muskot salt svartpeppar 
1 ½ dl stark riven ost 
ev cayennepeppar pytte 

smält smör , fräs lök svag värme. Rör ner mjölet rör, rör ned mjölken tillsätt lagerblad och muskot koka under omrörning till tjocknat, 5-10 min. tillsätt osten sila såsen tillsätt 2 msk av endivbuljongen rör om häll över endiverna. Servera med rökt skinka. 

Bönor med parmesan 

Haricot vertes varma 
olivolja 
citron 
parmesan 
rostade pinjenötter 

scan chorizo pimento är god. Går bra med morot, broccoli paparika istället för zucchini. Gott med fårost till. 

4 korvar 
3 rödlökar 
2 zucchini 
1 mildchili (eller torrkrydda) 
Ansa o skär zucch i tjocka stavar. dela kärna ur chilin skär i småbitar, skala klyfta löken. blanda grönskaer med 1 msk olja. Stek delad på längden korv o grönsaker var för sig 
dressing 
1 msk honung 
1 msk vinäger, 
1 msk vatten 
1 1/2 msk senap 
1 msk olja 
1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 
persilja att toppa med. 

Korv med zucchini o röd lök 

Gratinerad blomkål med chorizo och bacon

Gör som sist: koka blomkålen – och den här gången i stora buketter i grädde. Tillsätt någon msk hackad lök (gärna charlotten) och krydda med vitlök, salt och peppar. Koka knappt genommjuka: ca fem minuter. Ta upp försiktigt och låt ”såsen” koka ihop tills det bara kvarstår en liten simmig skvätt. Slå den över kålen och beströ med riven parmesan. Gratinera hastigt. Servera med korv inlindade i bacon och droppa en aning av det smakrika flottet över. 


Spättafilé med champinjoncrème och svart kaviar 
1 brk champcreme, 1 1/2 brk crème fraiche fet och smal, 600 spätta/torsk 1-2 brk svart kaviar 
Smörj en stor form lägg i fileerna bred den blandade geggen över, salta låt stå i ugn 200º 15min 

Sallad caprese 
Mozarella, tomat, basilika, olja, ev salt.

Sallad Lottie
 
tomater, gurka, paprika, lök, bredbladig persilja och fetaost
Gula huset

Rucola, rostad pinjenötter, hyvlad parmesan, olja.

Rädissallad med pepparrot 4 port 
6 rädisor 
6 sockerärtor 
1/2 äpple krispigt 
1 dl strimlad sallad 
2 tsk finriven pepparrot 
3 msk creme fraiche 
1/2 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
servering: 4 små salladsblad 

strimla alla grönsaker. blanda creme fraich med pepparrot salt peppar. blanda allt