Rågbröd från Jacqueline
2 bröd i form
1 kg rågsikt (eller hälften grovt rågmjöl)
1 liter filmjölk
3 ½ dl sirap (eller 2 – 2,5 dl)
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk fänkål
1 msk anis
45 min 100 grader
30 min 150 grader
Blev döbakt
Surdegsbröd från Jacqueline (tar miiinst 11 timmar) eller detta från saltå https://www.saltakvarn.se/recept/brod/sebastien-boudets-ljuvliga-surdegsbrod/
Mata befintlig grund med:
3 msk mjöl ( 2 råg 1 vete) mängd beror på hur mycket jag har som grund men det ska växa till dubbelstorlek mät med gummisnodd på burken genomskinlig
3 msk mer än fingervarmt vatten
Låt stå ca 3 timmar till dubbel storlek
Gör deg:
2 msk grund
3 dl varmt vatten
380 g vete
20 g råg
Rör ihop låt stå 30 minuter under handduk (fuktad?)
Tillsätt 8 g salt + 1 tsk vatten
Jobba ihop med blöta händer, vik från 4 håll och vänd vikningen neråt i bunken.
Låt jäsa 6-8 timmar (ev vika några gånger?)
Lägg upp på mjölat papper, vik degen vänd vikning neråt och tighta ihop den fint. Ta lite mjöl på toppen.
För över till bunken med mjölade sidan neråt vikta uppåt. (nu kan man ev sätta in den i kylen över natten eller:)
Låt stå 45 min (i videon 2 timmar) sätt på ugnen 230 grader in med järngryta med lock.
Lägg degen från bunken på pappret (med vikt sida då upp) skär två snitt i degen, lägg pappret med degen i grytan, lite vatten på degen på med locket in i ugn 30 minuter. Ta av locket in i ugn 15 minuter.
FRASVÅFFLOR glutenfritt
pensla järnet med rapsolja, https://www.semper.se/glutenfritt/recept/enkla-matratter/glutenfria_vafflor
Bovetegröt
Skölj i kokande vatten, skölj i kallt, nytt vatten småkoka ca 10 min, lingon mjölk
Portioner | Bovete | Vatten | Salt |
1 | 0,5 dl | 1,25 dl | 0,5 krm |
2 | 1 dl | 2,5 dl | 1 kr |
Kladdbröd
50 g jäst
6 dl vatten 37 grader
2 tsk salt
7-9 dl vetemjöl eller ta lite rågmjöl i
1 dl vetekli
1 dl linfrö
1 dl solroskärnor
gör degvätskan, ha i saltet sedan mjölet + annat. smaksätt ev med oregano.
låt jäsa 60 min (35 halv sats) tag några tag, låt jäsa ytterligare 60 (35) min. sätt sedan ugnen på 275-300grader häll upp degen på smord plåt/ ugnsform med bakplåtspapper och låt jäsa tills ugnen är varm, dofta lite mjöl över låt stå i ugnen 10 min, sänk till 200grader i 50 minuter. Lägg stanniol över i ugnen så det inte bränns.
Glutenfritt rostbröd
- 500 g Semper Mix med Fiber (1 paket/cirka 8 dl)
- 4 1/2 dl vatten
- 25 gram jäst
- 1/2 dl olja
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl Semper Pofiber till formen
- Sätt ugnen på 230 °C.
- Blanda ljummet vatten med jäst i en bunke och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt olja, salt och Mix med Fiber och blanda i en degblandare med degkrok i cirka 5 minuter tills allt är väl blandat.
- Smörj och bröa en brödform, cirka 2,5 liter med Semper Pofiber, häll i smeten och toppa med Semper Pofiber.
- Låt jäsa cirka 20 minuter och baka sedan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
Tips! Det här brödet passar perfekt som rostbröd. Tillsätt 1 tsk brödkrydda för mer smak. - Rågfrallor
7 dl vatten, 37 grader
25 g jäst
½ dl rapsolja
1 tsk salt
5 dl grovt rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl special
Till dekoration
1 uppvispat ägg
rågflingor
- Rör ut jästen i vattnet, gärna i maskin.
- Tillsätt olja och salt.
- Blanda i mjölsorterna, lite i sänder medan maskinen går.
- Arbeta degen cirka 10-12 minuter eller dubbla tiden för hand.
- Täck över med bakduk och jäs 30 minuter.
- Rulla degen till en lång rulle, cirka 50 cm.
- Dela degen i cirka 20 delar med kniv.
- Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla med ägg och strö över rågflingor.
- Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
- Låt svalna på galler.
EMs köttfärspaj
Pajdeg
2,5-3 dl mjöl
125 g smör
lite salt
2 msk vatten
Fyllning
3 hg köttfärs (lite mer?)
1 stor gul lök
2 tsk salt
1/2 tsk peppar
1 tsk oregano
2 dl buljong
2 paprikor röda
Äggstanning
2 ägg
2 dl grädde eller fet mjölk
1 tsk mjöl
100 g riven ost
Tumma ut degen i pajformen, sätt i kylen.
Hacka och bryn löken med färsen. lägg i kryddor o buljongen, kokas, svalna lite. Lägg i hackade paprikorna.
Häll fyllningen i pajformen.
häll på äggstanningen. HPsauce?
grädda i ugnen 225 grader.
PIZZA potatis
- Hembakad med rosmarin, potatis, vitlöksolja, mozzarella , parmesan o peppar🙌🏻
3 st medelstora potatisar av favoritsort
3 st rosmarinkvistar
125 g mozzarella, eller mascarpone
50 g parmesan, riven
0.5 dl god olivolja
salt & svartpeppar
olivolja till att pensla pizzadegen
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225° C.
Skala och skiva potatisen så tunt ni kan eller använd mandolin. Lägg potatisskivorna i kallt vatten i ca 10 minuter.
Rulla ut pizzadegen, kavla den riktigt tunt och pensla med lite olivolja.
Skiva mozzarellan tunt och fördela ut på pizzadegen, eller om ni istället väljer mascarpone så bred ut den i ett tunt lager.
Torka av potatisskivorna och lägg dem på pizzadegen, strö över parmesan.
Hacka rosmarin och rör ut den i olivoljan.
Häll oljan över pizzan och sätt in den i ugnen i ca 10 minuter eller tills den börjar att få bubblor och gyllene färg.
Tag ut pizzan och servera med lite havssalt, stänk gärna på lite olivolja.
Olas frökex 1 1/2 plåt
2 dl linfrö
1,5 dl sesamfrö
0,5 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrö
1 tsk salt
1 msk kummin
4,5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1/2 msk husk
1/2 dl kokosmjöl, majsmjöl hade elsie.
låt stå över natten i kylskåp, bred ut på bakplåtspapper, tryck ut med ett papper över. Grädda i 150 gr 40 min, skär ut rutor, fortsätta grädda 20 min, grilla 3 min, låt stå och torka 1 dygn.
Bobos frökex
1/2 dl linfrö
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl sesamfrön
1 dl mandelmjöl eller 2 dl o inte havregryn, eller majsmjöl hade elsie.
1 dl fiberhavregryn
1/2 – 1 dl rapsolja
2 1/2 dl kokhett vatten
1 tsk salt (ev 1/2 bara)
2 krm svartpeppar/ vitlök, rosmarin….
150 grade tot 45-60 min
skär rutor efter 20 min.
Gitta-Marias Stenåldersbröd
STENALDERBRØD
Til 1 Rugbrødsform
100 g mandler med den brune hinde
100 g hasselnødder med den brune hinde
100 g hørfrø (=linfrö)
100 g hvide sesamfrø
100 g solsikkekerner
100 g valnødder
100 g pinjekerner (gerne med den brune hinde)
100 g grønne græskarkerner (= pumpakärnor)
6 æg
1 dl olivenolie (eller anden god omega 3-rig olie)
salt (vær forsigtig! Ikke for meget – første gang tog jeg for meget – ca 1/2 tesked…du får prøve dig frem)
Forvarm ovnen til 160 grader. Bland alle ingredienser sammen. Fór en rugbrødsform med bagepapir og fyld dejen heri. Eller silikonform! Kom ”brødet” i ovnen og bag det 1 time. Vend det herefter ud af formen og lad det køle af på en rist. (husk at tage bagepapiret af!)
Et godt tips: jeg bruger numere en silikonform så slipper jeg for smørpapiret – det sætter sig let fast i brødet. Pak det ind i et rent viskestykke – det holder i mindst 2 uger! Hvis I ikke har spist det inden…
Det går også at skifte pinjekernerne ud med andet – feks gujibær, chiafrøn etc… som man vil. bare vægten er ca det samme.
Valnötsbröd
www.blendingbliss.com
170grader 40 min folie efter 25 min
eller 20 mindre bullar 170gr 35 min
ostbröd 8 bitar
3 ägg
1/4 brk avrunnen keso 125 g
1 1/2 – 2 dl riven ost 75-100g
kryddor
Hårdvispa äggvitorna (ha i lite salt)
Mosa ihop keso o äggulor med mixer eler sked, rör i den rivna osten med slickepott. krydda med salt vitpeppar o bladkryddor. vänd försiktigt i den vispade äggvitan.
klicka ut röran med en sked på en plåt med bakplåtspapper. 175 grader i 20 min.
Pajer
Västerbottenspajen.
125 g smör el margarin
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
FYLLNING
3 ägg
2 dl mellangrädde
150 g riven västerbottenost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
GARNERING
1/4 kruka färsk timjan eller oregano.
Ugn på 225. Nagga snabbt ihop degen.
Klä en pajform på 24 cm och ställ kallt i 30 min.
Vispa ihop fyllningen och häll i pajskalet.
Grädda ca 25 min. Servera med färska örter.
Ingredienser mandelmjöls Pajdeg 1 stor eller flera små: 4 dl mandelmjöl1 dl riven parmesan (det blir väldigt hårt m parmesan, uteslut den)1 ägg25 gram kallt smör i bitarKör samtliga ingredienser snabbt i matberedare. Så snart det bildats en degklump är den färdig att med händerna/fingrarna plattas ut tunt i formen/formarna. Om den känns för kladdig kan man fukta fingrarna med lite vatten. Grädda i 200-225 grader ett ganska kort tag, ~10 minuter eller tills ytan är gyllenbrun.
300g mandelmjöl blandas med 150g smält smör.
Platta ut i en form, enklast med fingrarna – förgrädda 3-5min på 175 grader, fyll med något gott o grädda klart!
täck pajen med ugnsfolie mot slutet eftersom mandel får färg lättare än mjöl.
(Detta är till en ganska stor form, du kan minska mängderna, det är ju enkelt: hälften så mycket smör som mjöl)
JA det blir för mycket till min stora form, ta 250g mjöl o 125 g smör.
Sparrispaj (2 stora)
7 ½ dl vete
300 gr smör
300 gr kesella (10%)
Hacka samman vila i plastpåse 1 timme i kyl. Klä bottnar, stå kallt i 15 min. förgrädda pajskalet 8-10 min 200 grader
Fyllning:
2 pkt fryst sparris
6 ägg
6 dl färskriven ost(stark)
6 dl grädde
salt peppar
Koka sparissen vispa ihop resten. Lägg sparrisen i bottnarna och häll över. Grädda 20-25 min i 200-225 grader.
Rouquefortquiche
125 gr smör
3 dl mjöl
2 msk vatten
Låt degen vila i kyl 1 timme. Klä formen pricka botten kyl ½ timme. Förgrädda 15 min 225 grader.
175 gram kvibille gräddädel
300 gr fet philadelphiaost
3 msk smör
1 dl vispgrädde
3 ägg
valnötter
salt cayennepeppar
Blanda fyllningen, sist i med äggen. Grädda 20-25 min i 200 grader. Dekorera med valnötter. Sallad med russin och blekselleri är gott. Alsacevin Schiller Edelzwicker.
Köttfärspaj
200 gr mjöl (c:a 4 dl)
175 gr smör
2-3 mskvatten
1 tsk salt
Kyl pajdegen.
3 hg köttfärs
1 röd 1 grön paprika
1 lök krydda.
2 dl rött vin(eller buljong)
salt peppar dragon
Fräs paprikan i olja, löken mjukas i varma paprikan, fräs köttfärs häll på vin, puttra 15-20 min under lock.
2 ägg
2 dl grädde
½-3 msk maizena!!? (3)
Persilja
Blanda smeten, lägg fyllningen i pajskalet häll på smeten grädda 30 min i 225 grader. Garnera med persilja.
Voule au vent med gratinerad chevre o sparriskräm
Det åt per o jag i Malaga, det var bara att röra ihop och häll i vouleen och in i ugnen.
Västerbottenkrustader med löjrom gräddfil purju/rödlök
Rosta cm-tjocka baguettskivor, pensla loivolja med pressad vitlök lägg på plåt grilla på högsta värme i övre delen av ugnen 5 min. 12 st
1. 100 gr rom, 1 dl fet crème fraiche (vispas med elvisp), vitpeppar, 2 tsk citronsaft, 2 msk gräslök, tunna strimlo citronskal. 6 st
2. 2 röda paprikor, 150 g getost chevre, Dela verje paprika i 6 delar, rosta i ugn 15 min högtsa värme (om skinnfri pap lägg den i plastpåse 20 min och dra sedan av). Vira in en bit chevre i en bit paprika och lägg på bröd.