Kalla rätter

Lobje 
1 kg brytbönor 3 st krossade tomater( jag använde mutti) 1 st boll med vitlök 1 st lök 1 msk tomatpure Salt 1/2 dl olja 2 1/2 dl vatten 
Gör så här: 
Börja med att dela brytbönorna. Dela i mitten. Skala vitlöken. Skala löken och finhacka den. Hetta upp oljan. Stek lök och pressade vitlök i 3-4 min. Ska bara mjukna lite. Tillsätt brytbönorna. Och rör om i 4-5 min. Tillsätt nu krossade tomater, tomatpure, och salt. Fyll lite med vatten på brytbönorna. Bara så att det täcker dom. Ca 2 1/2 dl. Ska inte vara för såsig och inte heller för lite sås. Låt koka 10-12 min. På svag värme. Smaka av och behövs det mera salt tillsätt mera då. 

Amerikansk lökdip
1 stor silverlök finhackad 
5 dl vatten 
1 dl strösocker 
2 1/2 dl äppelcidervinäger 
1 dl Hellmans majonäs 
1 msk dillfrö 
2 msk finhackad dill 
Ritz- eller Bretonkex 

Blanda en lag vatten socker vinäger 
Lägg i loken låt dra över natt 
sila från lagen 
Blanda allt. 

Romröra

Röd stenbitsrom 
Creme fraiche 
röd lök lite o finhackat 
philadelphiaost 
gurkstavar 
morotspinnar 
blomkålsbuketter 

15 munsbitar
1 dl valnötter 
4 fullkornspepparkakkor 
150 g skivbar ädelost 
1 msk smör 
15 tandpetare 

mixa nötter med kaksmul 
skär ost i fyrkant stick i tandpetare 
smält smör doppa ostbit i smör 
rulla ostbit i mixen 

Rentunnbrödssnittar
4 mjuka tunnbröd 
smör 
1 liten rödlök (1/2?) smaka av så det inte blir för stark löksmak 
200gr rökt renkött 
200 gr philadelphiaost 
salt 
pepparrot ( på tub..c:a 20 cm?) 
persilja 

Finhacka lök o skär köttet i småbitar. Blanda med osten. smaka av med salt o pepparrot, lite persilja för färgen. bred tunnbröden med smör. Bred på ostköttsmeten, rulla ihop, låt ligga, skär 1 cm tjocka skivor. 
gott till te/öl, möjligen bubbel, inte perfekt till drinkar. 


Lasses sparris hos thomas david
grön sparris varm 
seranoskinka typ 
ruccola 
parmesan 
ringla olivolja 
toast stekt i smör 

Varm smörgås från Rost dvs ej kall rätt!?
En stooor skiva vitt bröd 
Fårost 
honung 
balsamicovinäger 
rostade solrosfrön 

Vodkagurka
Saltgurka hela 
creme fraiche fet + ev gräddfil 
rinnade honing gärna akacia 

Granité
1 stjälk citrongräs 
1 1/2 msk riven färsk ingefära 
2 påsar citruste 
2 msk hackad färsk mynta 
1/2 tsk tabasco 
spadet av 3 pressade apelsiner + vatten ska bli 1/2 liter 
3/4 dl limesaft (3 st) 
1 1/4 dl strösocker
Gör så här: Krossa det tjocka på citrongräset och lägg i kastrull med alla övriga ingredienser inkl tepåsarna. koka upp o sila ned i bunke.kyl snabbt i vattenbad, ställ i frysen minst 4 timmar. skrapa o servera i glas.

Risonirisotto

1. Koka upp risonigryn enl förpackningen, i grönskabuljong. Sila upp 
och låt rinna av. 
2. Hacka och smörfräs snabbt ca 300 g färsk spenat.  Pressa över 
  en vitlöksklyfta. 
3. Blanda risonin med spenaten, smaka av med salt och peppar. 
  Blanda i 1 dl riven parmesan. Lägg upp, och strö över ruccola 
   och svarta oliver 

Räk och laxröra på kavring 4 pers

150 g färska skalade räkor 
150 g rökt lax 
2 msk hackad dill 
3 msk hackad lök 
1 msk pressad citron 
1 krm worchestersås 
salt och cayennepeppar 
2 dl majonnäs 

Blanda ihop alla ingredienserna utom majonäsen. Smaka av och tillsätt sen majonnäs. Låt stå och dra i 2 timmar servera sen på en bit kavring. 

Syltade gröna tomater

1 kg gröna tomater 
2 ½ dl ättikssprit + 3 dl vatten 
6 dl socker 
1-2 bitar kanel 
10 kryddnejlikor 
Pricka tomaterna med en nål, koka dem nätt och jämnt mjuka i vatten. Låt rinna av. Blanda ättika vatten och socker i en kastrull. Koka c:a 5 min med kryddor, lägg i tomaterna, låt dem långsamt koka mjuka. Tag upp med hålslev, lägg i kruka. Koka ihop lagen och häll den het över tom. efter ett par dagar koka ihop lagen och häll den kall över tomaterna. Förvara svalt. 

Filmjölksost
1 liter mild youghurt ej lätt (eller filmjölk 3% + 1 dl cremefraiche då upp till 45-50grader) 
2 dl creme fraiche värm till 35 grader 
½ tsk salt 
häll genom kaffefilter i rumstempersturöver natten 
blanda ostmassan i filtret med saltet smaksätt med…2 msk gräslök 4 vitlöksklyftor…2 tsk kummin 1 msk paprika, basilika… 

Ankleverentré

4 dl valerianasallad 
2 msk gula russin 
1 msk rostade pnjenötter 
1 msk oliv/pumpakärnolja 
1 tsk balsamvinäger 
salr peppar 
150 g anklevermousse 

Sushi lax rulle
Rökt lax, wasabi, philadelpjiaost, rulla in i frys. rosta sesamfrö, rulla rullen i sesamfrön, skär upp i skivor. Marias recept. 

Sandwich med räkor o vitlöksspenat
200g räkor (sklade) 
1 dl majonäs 
1 msk gräslök 
1/2 tsk hackad vitlök 
8 skivor lantrbröd smör att bre med 

spenaten: 
1 vitlöksklyfta 
1 msk olivolja 
200 g färsk spenat 
salt 

Minikex med oliver o sardeller (80 st)

12 svarta oliver utan kärna Grovhacka sardeller o oliver, lägg allt i en matbere- 
6 sardellfiléer (25 g) dare och kör tills dgen går ihop till en boll. Om ej 
2 dl vete tillsätt kallt vatten. Lägge deni plast 30 min i kyl. 
100 g riven ost Mjöla och kavla ut till 3 mm tjock plata skär 3 cm 
80 g kallt smör i tärningar breda remsor och skär trianglar. Grädda i 200 gr 
1 krm kajenn i 10-12 min. 
1-2 msk kallt vatten 

Getosttomater eller ”Clownnäsor”
Blanda getost (ta av skinnet) mosa med gaffel och lägg i creme fraiche lite salt och vitpeppar och lägg på små bruschetta rundlar och lägg en halvkörsbärstomat på toppen.