Smårätter

Spenatpuffar, 72 st, låt spenat rinna av helt pressa ur vätskan, en smördegsplatta blev fyra knyten, håll degbiten i handen som en skål nyp ihop, nagga kant med gaffel sedan pensla med ägg, svarta sesamfrön, 200 grader ca 20 min, går att frysa, , 1 ½ var, 800 g spenat

4 x 150 g fårost

2 stora keso

1 jättestor purjo

18 plattor smördeg/4=72 piroger

Salt

Italiensk sallatskrydda

Det finns mycket fyllning kvar efter 72 st. det hade räckt med 3x 150 gr fårost och 1 stor keso, 600g spenat

Rymlingar oliver på rymmen, 1 smördegsplatta blev 8 små knyten med en oliv och lite riven gruyere inuti, vik ihop pensla ägg lägg på lite riven gruyere på toppen, 200 grader ca 12 min, går att frysa, 3 var. 4 paket smördeg=16 plattorx8=128st

2 paket och 2+ hg gruyere.

Ostbollar 200 g philadelpiaost x 4, blev 72 st
1 krm salt
8 (50g) hackade aprikoser
3 msk hackade mandlar
1 krm chiliflakes (provade 2 det var för mycket)

rulla i 1 1/2 dl ostbågemjöl

vara noga med chilin, går att frysa före rullning, rulla hemma sent samma dag

Blåbärstopp https://www.ica.se/recept/crostini-med-getostcreme-och-blabar-718872/ vackert, för lite chevresmak, spritsa med lilla spritsen, ok med stor. På kex,  en droppe honung, 50 gr ost (avskalad från fethöljet) 30 gr cremefraiche räckte till 10 crostini/kex. På kex, 162g chèvre puck inkl fetthöljet några msk créme fraiche 1/2 dl blåbär, färsk timjan

Sushirulle

  • 200 gkallrökt lax
  • 150 gnaturell färskost
  • 1,5 mskriven pepparrot
  • 2,5 mskfurikake
  • 1/2 krukagräslök
  1. Lägg ut laxskivorna lite omlott på en skärbräda.
  2. Blanda färskost med riven pepparrot och bred ut över laxskivorna.
  3.  Rulla ihop laxen till en rulle, plasta in och lägg rullen i kylen i minst 30 min.
  4. Vid servering, ta bort plasten och rulla laxen i sesamfröblandningen.
  5.  Skär laxrullen i ca 1,5 cm breda bitar och lägg på ett fat. Klipp över gräslök och servera!

Parmesankex

Sätt ugnen på 200°C.

Skär smöret i tärningar. Lägg smör, mjöl, salt, cayennepeppar, lagrad ost och parmesan i en matberedare. Mixa till ett smul. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop.

Forma degen till en rulle, ca 30 cm lång (för 30-40 st). Täck med plastfolie och lägg i kylen minst 30 minuter.

 Öppna timer: 30 minuter 

Skär degen i ca 1/2 cm tunna skivor och lägg skivorna på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de är gyllene. Låt svalna.

lite för mycket cayenne, kanske  göra kuber? såg ut som kaffekakor, mindre mjöl, oregano på utsidan. 1/2 krm cayennepeppar lite mindre mjöl, 1 msk vatten. 60 g parmesan , dvs lite mer, 185 grader,  3 1/2 var

100 g smör

1 3/4 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 dl riven lagrad ost

50 g riven parmesan

1 – 2 msk vatten

Skagencanape https://www.kokaihop.se/recept/toast-skagen   wretman pepparrot citronzest ev citronsaft dill krama ur räkorna, majonnäs Stekt canapee värm brödet i ugn 175 5 min, 1 ½ var 60 st, 

Cackis svartkålskorgar

Stansa ut Smördeg, eller en halv platta viks över ett konformat glas, lägg i pappersform i muffinsplåt , lite olivolja i botten på varje muffinsform

Svartkål fräst

Creme fraiche

Ädelost 

Riven ost präst/parmesan

Valnöt på toppen

Citronzest ovanpå och liiite saft i oströran

In i ugn, 200 grader ca….10 minuter? kolla att degen är lite frasig på utsidan.

Frys dem. Och ta av pappersformen när du tar ut dem

Ev toppa med ICA tångkaviar 

Smördegstarte med svartkål och parmesan Receptet räcker till 12 stycken bitar

Ingredienser:

1 pkt frysta smördegsplattor, 400 g
1 msk smör
1/2 liten gul lök
200 g svartkål
2 dl matlagningsgrädde
salt
nymalen svartpeppar
1 ägg, uppvispat

Parmesankräm:

1 dl crème fraiche
1 dl riven parmesanost
1 liten klyfta vitlök
salt
nymalen svartpeppar
rivet citronskal

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smördegsplattorna på en skärbräda. Låt tina några minuter och dela sedan varje platta i tre delar. Skala och hacka löken fint. Fräs i smör på medelvärme några minuter. Strimla svartkålen och stek med några minuter. Tillsätt grädde, salt och svartpeppar. Sätt på ett lock och sjud tills grädden kokat in helt och kålen blivit mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Blanda ingredienserna till parmesankrämen. Skär en liten skåra en halv centimeter in, runtom varje smördegsplatta. Pensla kanterna med uppvispat ägg och bred sedan på lite av parmesankrämen. Lägg på svartkålen och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Riv över parmesan och citronskal och servera direkt.

Crostini med ärtröra 

Mynta

Vitlök

Gröna ärtor/bönor

Parmesan/pecorino

Citronzest

Olivolja

Frukost­ omeletter i muffinspanna
servera till frukost tillsammans med bröd, gärna rostat.
4 port
50 g babyspenat
16 strimlor grillad paprika ur burk
1 dl riven lagrad ost
8 små ägg
1–2 krm chiliflakes
1 tsk flingsalt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Tillbehör:
bröd, gärna rostat
1. Sätt ugnen på 200°. Fördela spenat och paprika i en oljad muffinspanna med 8 hål. Strö på osten och pressa ner fyllningen med en sked.
2. Knäck ett ägg i varje form. Grädda mitt i ugnen 10–12 min, ju kortare tid desto lösare ägg.
3. Servera omeletterna med rostat bröd.

Zucchinistavar

1zucchini
1ägg
50 gparmesanost, riven
1 dlpanko, japanskt ströbröd
2 krmsalt


Gör så här:

  •  Sätt ugnen på 225°. Skär zucchinin i tjocka, jämnstora stavar. Vispa upp ägget. Blanda parmesan, panko och salt i en skål.
  • Doppa stavarna i ägget och sedan i pankoblandningen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Servera dem nylagade.


Smördegsstänger
Två plattor
Parmesan, emmentaler, Vbotten, gruyere
Ägg
salt
ev paprikapulver, rosmarin,
Ugn 220grader 

  • 1. Sätt ugnen på 225 grader.
  • 2. Kavla ut smördegsplattorna lite grann på lätt mjölat underlag. Pensla dem med äggula och strö över osten och några nypor salt.
  • 3. Skär varje platta i 7 delar. Vrid stängerna lite grann. Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Passa så de inte blir brända!
  • Tina smördegsplattorna. Blanda osten och paprikapulvret.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Arbeta med en smördegsplatta i taget: Lägg smördegsplattan på en mjölad skärbräda. Pensla plattan med uppvispat ägg och strö över 1/4 del av osten. Tryck till försiktigt. Vänd och pensla plattan med ägget. Strö över 1/4 av osten och tryck till försiktigt.
  • Skär smördegsplattan på tvären i cirka 2 cm breda stänger. Dra ut stängerna till dubbel längd, vrid dem till ”spiraler” och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Oliver på rymmen

20-25 gröna urkärnade oliver Vin: Anselmi San Vincenzo
100 gruyere mellanriven
1 äggvita
1 dl mjöl
salt
passar som drinktilltugg
Kantarelltoast
 
dillsmör m citron rödlök sidfläsk, på rostat bröt, julen 2017

Tomater från Åsa yvonnes granne tilltugg till kryddig drink
16 cocktailtomater
4 kvistar timjan
2 tsk strösocker 
5 krossade hela oskalade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk havssalt

ugn på 125gr. halvera tomaterna lägg på plåt
ringla över olja, strö över salt o socker.. fördela krossade vitlöksklyftor o timjan kvistar på tomaterna. baka i mitten av ugn 35-40 min.

Masserad grönkål med saffranspolenta
Portioner: 4 Grönkålschips 
150 g grönkål 
1 msk olivolja 
3 msk finriven parmesanost 
1/2 dl grovhackade hasselnötter 
Polenta 
1 1/2 dl polentagryn 
1 grönsaksbuljongtärning 
1 paket saffran (1/2 g) 
75 g smör (+ extra att steka i) 
salt och peppar 
Till servering 
1 dl riven parmesanost 

  • Sätt ugnen på 200°C. 
  • Grönkålschips: Ansa och skölj grönkålen. Skär ev. bort 
    stammen om den är grov och bryt bladen i mindre bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Massera in olivolja och den finrivna parmesanosten. 
  • Strö över hasselnötterna. Rosta kålen i ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna. 
  • Polenta: Koka polentan enligt anvisningen på förpackningen med buljongtärningen och saffranet. 
  • Rör ner smöret, salta och peppra. Häll upp i en bakpappersklädd form, ca 15×25 cm. Låt svalna i kylen. 
  • Skär polentan i bitar. Stek i smör tills de får fin färg. Lägg upp på ett fat. 
  • Till servering: Strö över grönkålschipsen med nötterna och den rivna parmesanosten. 

Kokospannkakor 4 små
1 mogen banan, skiva/mosa
1/2 dl riven kokos
2 lättvispade ägg
kanel (1/6 tsk!!) eller saffran i jultid?

1 tsk kokosolja att steka i

1 dl blåbär
rysk youghurt
1 msk lönnsirap/ honing


Ostbollar från Åsa Östlund 18 st
200 g philadelpiaost
1 krm salt
8+ (50g) hackade aprikoser
3 msk hackade mandlar
11/2 krm chiliflakes (provade 2 det var för mycket)rulla i 1 1/2 dl ostbågemjöl
låt osten bli rumsvarm 30 min, blanda allt med osten, ställ i kyl, rulla bollar som en liten körsbärstomat, ställ i kyl minst en timme (går att frysa in).Krossa ostbågarna till fina smulor rulla bollarna i smulet i plastpåse o servera.

Åsa glöggbollar
ädelost
philadelphiaost
hård ost
rulla i krossad pepparkaka

Oststänger
 
150g lagrad färskriven ost
1 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör
2 msk iskallt vatten
1 uppvispat ägg att pensla med
 
Ta undan ca 1/3 av den rivna osten. mät upp mjölet i en bunke, lätt i skivat smör, resten av den rivna osten samt salt.
nyp ihop det hela med fingertopparna och tillsätt vattnet sist. arbeta snabbt ihop till en deg och lägg denna i en plastpåse i kylskåpet minst 1 timme
så degen blit lättare att kavla.
 
kavla ut degen till en ca 10 cm bred och ca 1/2 cm tjock remsa. pensla med ägg och strö över den sparade osten.
 skär eller sporra ut degen i cm-tjocka remsor. lägg dessa på bakplåtspappersklädda plåtar.
gradda mitt i ugnen i 225 grader i 10-12 min eller tills de fått ljusbrun färg. låt svalna på plåten. får inte bli för bruna då blir de beska. ev lite mer mjöl?


Stekt färsk sparris
ett knippe/person grön sparris, stek i smör c:a 20 min
massa hyvlad parmesan till
Blackyskinka
VIN:: Stoneleigh Riesling

Mandelpannkakor
1 dl mandelmjöl
1 dl grädde
2 ägg
1 tsk bakpulver
0,5 msk fiberhusk
nypa salt
vispa ihop, stek på låg värme med smör. servera med blåbär o rysk yoghurt, ev kanel, honung

Smördegspuffar

Smördegsskivor (färdiga) creme fraiche färsk rosmarin lite citronsaft om vinet är syrligt Så här gör du: Sätt ugnen på 175 grader. Smaka på det vin du ska dricka om det finns mycket syra i det. I så all blandar du creme fraichen med lite citronsaft. Annars tar du creme fraichen som den är och breder ett tunt lager över smördegsplattorna. Sprid ut rosmarinbladen över creme fraichen. Skär sedan med vass kniv de påbredda plattorna i små kvadrater med ca 1,5 cm i sida. Gör du allt på bakpapper på en plåt blir allt enklare. Sedan in med det hela i ugnen. Efter ca 8 minuter har puffarna rest sig och fått en vacker gyllenbrun färg. Serveras ljumma
Eller linda in en kärnfri grön oliv, då ska degen kavlas lite tunnare först.

Päronsallad med ädelost
50g valnötter
4 päron i tjocka skivor
1 påse babyspenat
50 g blå castello
1 msk olivolja
citron

rosta valnötter o sedan päron i torr stekpanna.
lägg baby i en salladsskål
lägg på päron o blå castello. strö över valnötter. ringla över oljan.
+ bröd

Mammas smörgåstårta
räkor, dill, pepparrot, gurka, skinka, majonäs, gräddfil.

Pepparkakor med St Augur o ett glas Amarone

Ostknappar
Makes approximately 40 Crisps (depending upon how finely you grate your parmesan)

Ingredients: 150 grammes of Parmesan


Method:

1. Grate the Parmesan finely. (The finest Microplane grater does a good job because it produces thin ribbons, not granules.)

2. Put a sheet of greaseproof paper (or a silpat sheet, if you have one) over the back of a baking tray (better to put it over the back than inside the tray, as it is easier subsequently to slide the Crisps off if you don’t have to negotiate the rim of the tray at the same time).

3. Using a 2″ circular pastry-cutter, place the cutter on top of the greaseproof paper and sprinkle a heaped teaspoon of cheese inside the cutter to make a complete disk; make sure the edge of the disk particularly is well covered. (Do NOT press the cheese down into place – it will melt and collapse delicately into itself as it bakes.)

4. Move the cutter along, and repeat the process. Continue until the greaseproof paper is covered in cheese disks. Leave a few millimetres between each disk – they don’t spread in baking like biscuits do.


5. Bake at 175C for 8-10 minutes until golden brown. They start to brown when they stop bubbling, so watch them carefully. When golden brown transfer them to a wire rack to cool and crisp. Store in an air-tight container, and try not to eat too many before you have to serve them to your guests!