Dessert och bakning

Avokadochoklad med apelsin 

Ingredienser

  • 2 apelsiner
  • 225 g fryst avokado
  • 1 dl kakao
  • 2 msk kokosolja
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk honung eller valfri sötning såsom sötströ
  • 1 dl rostade hasselnötter (valfritt 0,5 tsk chiliflakes)

Gör så här: Skölj och zesta skal från apelsinerna. Dela och pressa ut juice från en apelsin. Skala och dela den andra i mindre bitar.
Mixa avokado med kakao, kokosolja, vaniljpulver, honung och apelsinjuice. Om du önskar lite hetta i chokladkrämen, rör ner chiliflakes.
Spritsa eller klicka upp chokladkrämen i glas, toppa med hasselnötter, apelsinzest och om du vill även apelsinbitar.

Diabeteschokladbollar

https://diabeticdesigned.se/blogs/diabetesrecept/basta-sockerfria-chokladbollar-glutenfria-laktosfria-och-veganska

Ingredienser bästa sockerfria chokladbollar

  • 100 g skalad mandel, hasselnötter?
  • 3 msk kokosolja ( mer? Eller lägg till milda ev flytande)
  • 1/2 kryddmått salt
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk kallt kaffe (kan uteslutas för mildare smak, ersätt då med 1 msk vatten)
  • 4 msk kakaopulver
  • 1 dl Ica Sötströ (som innehåller stevia och erytritol) ev lite mindre?
  • 2,5 dl havregryn (mixa dem lite så de blir mindre)
  • Kokosflingor att rulla chokladbollarna i

Gör bästa sockerfria chokladbollar så här:

  1. Rosta i mandeln i torr plåt i ugnen vid hög temperatur (ca 275 grader) eller i en torr stekpanna. Mandeln är klar när den fått lite färg, se till att den inte blir bränd.
  2. Låt mandelns svalna
  3. Häll mandel, kokosolja och salt i en mixer.
  4. Mixa tills smeten får ungefär samma konsistens som jordnötssmör.
  5. Tillsätt vaniljpulver, kaffe, kakaopulver och sötningsmedel.
  6. Mixa tills du får en ganska slät smet.
  7. Tillsätt 2,5 dl havregryn och blanda om väl.ev mixa även havregrynen.
  8. Kyl smeten något innan du formar bollar. OBS! Kolla så inte smeten blir för kall, då måste man vänta så den blir lite varmare. För mig funkade 1 timme i kylskåpet.
  9. Forma till lagom stora bollar. Ett tips är att använda en stor sked, eller glasskopa, så att alla bollarna får ungefär samma storlek.
  10. Rulla i kokosflingor.
  11. Förvara i kylen, eller i frysen.

Glutenfritt bröd svarta bönor  https://www.sporthalsa.se/recept/saftigt-glutenfritt-brod-med-svarta-bonor/

1 förpackning kokta svarta bönor (à 380 g)

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 dl kokande vatten

1/2 dl flytande honung

3 dl havremjöl (på ren havre för glutenfritt) + extra att strö över brödet

2 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk salt

1 1/2 dl yoghurt (3%)

2 dl nötter t ex hassel- och valnötter

1 dl strimlade torkade aprikoser

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

  1. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Mixa dem slätt med en stavmixer.
  2. Blanda linfrön, sesamfrön och fiberhusk. Häll över det kokande vattnet och vispa snabbt ihop. Rör ner honungen och låt stå ca 10 minuter.
  3. Blanda havremjöl, bikarbonat och salt i en annan bunke. Tillsätt fröblandningen, de mixade bönorna och yoghurten och rör till en jämn smet. Blanda ner nötter och aprikoser.
  4. Häll smeten i en bakpappersklädd brödform, ca 2 liter. Strö över lite havremjöl.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Täck ev mot slutet med folie. Låt vila i formen ca 30 minuter innan brödet stjälps upp.
  6. Låt brödet svalna i formen och skiva sedan upp det i lagom stora skivor och lägg det i frysen på en gång. Sen har du gott bröd som är helt färskt varje gång du tar upp en skiva och tinar.

Cackibröd nr 1 2 bröd 2 timmar ugn175°

7 dl vetemjöl

4 dl grahamsmjöl

2 dl grovt rågmjöl

1 tsk salt

1 dl solrosfrön

1 dl hela linfrön

1 dl (100 g) hela torkade aprikoser

1 dl russin

1 dl hasselnötter

1 l filmjölk

1 ½ tsk bikarbonat. (Ersätt bikarbonaten med bakpulver: beräkna dubbla mängden bakpulver                                         eftersom bikarbonat är ett starkare jäsmedel. Räkna med att en tesked bakpulver motsvarar en halv tesked bikarbonat).

2 dl mörk sirap

Blanda ihop allt torrt (utom bikarbonaten).

 Blanda fil, sirap o bikarbonat i stor bunke. Tillsätt mjölblandningen och rör försiktigt till en jämn smet. Häll i formarna. Strö mjöl över.

Grädda i nedre delen 1 1/1 timmer. Tjälp upp på galler, låt vila inlindande i handuk minst 5 timmar.

Cackibröd nr 2 2 st 2 ½ timme ugn 175°

5 dl vetemjöl

3 dl grahamsmjöl

4 dl rågsikt

2 ½ dl rågkross

1 dl vetekli

½ dl vetegroddar hoppade över

1 tsk salt

4 tsk bikarbonat (Ersätt bikarbonaten med bakpulver: beräkna dubbla mängden bakpulver                                         eftersom bikarbonat är ett starkare jäsmedel. Räkna med att en tesked bakpulver motsvarar en halv tesked bikarbonat).

(½ dl solroskärnor)

(1 dl russin)

1 liter filmjölk

2 dl mörk sirap

1 msk smör till formarna

Rågkross

Blanda allt torrt noga. Rör ner filmjölk o sirap. Lägg rågkross i botten, häll på smeten grädda i nedre delen i knappt 2 timmar.

Saffransbröd 16 st lussebullar

  • 1 dl russin + rom eller annan vätska
  • 100 g smör (1,1 dl flytande margarin)
  • 2,5 dl mjölk
  • ½ g saffran + 1 tsk socker (Häll några milliliter konjak på saffranen först av allt)
  • 25 g färsk jäst för söta degar
  • 1 nypa salt
  • 1 dl socker
  • 0.25 dl vatten ljummet
  • 2 ägg ( 1 till degen och 1 till pensling, ta fram dem o knäck direkt så de inte är iskalla när de ska användas)
  • 425 g mjöl tillsätt mer om degen är för klibbig
  • 1 ägg till pensling

GÖR SÅ HÄR

  • Låt russinen blötläggas i rom eller annan vätska i åtminstone 30 min.
  • Smält smör och häll i mjölken, temperaturen ska vara 37°C.
  • Mal saffranet med en tesked socker i en mortel och tillsätt i mjölken.
  • Smula jästen i en separat skål, tillsätt salt, sockret och det ljumna vattnet och rör om så jästen löses upp.
  • Häll i mjölken och ägget medan du rör om.
  • Häll alla ovan använda ingredienser i en köksassistent.
  • Häll lite av mjölet i taget medan assistenten arbetar på låg fart. Du behöver troligen tillsätta mer mjöl om den är för kladdig för att jobba med. Den ska börja släppa från kanterna.
  • Tillsätt de mesta av russinen (utan vätskan såklart) till smeten men lämna några till dekoration (32 russin om du gör 16 bullar).
  • Låt degen arbetas i köksassistenten (eller knåda med händerna) i ca 10 min.
  • Täck skålen med en handduk och låt jäsa i en timme eller lite längre (max 1,5 timmar).
  • Lägg bakplåtspapper på en bakplåt.
  • Sätt ugnen på 260°C (över och undervärme).
  • Mjöla bänken du ska baka på och dina händer innan du försöker ta upp den klibbiga degen. En degskrapa kan vara smidigt att ha för att få med sig allt.
  • Dela degen i 16 delar och dra/rulla ut bitarna till långa rep, men försök att använda så lite extra mjöl som möjligt. Rulla dem sedan till en S-form.
  • Placera dem på bakplåten med ca 1 cm mellanrum (vi vill att de jäser ihop lite så att de håller sig saftiga).
  • Sätt ett russin på vardera ände av bullen och tryck in det så det inte sticker ut men fortfarande syns.
  • Lägg en kökshandduk över plåten och vänta 10 minuter.
  • Pensla bullarna med ett ägg. Sätt plåten i ugnen i ca 4-6 min i mitten av ugnen (men vakta dem eftersom storleken på bullarna och din ugn kan ändra den angivna ugnstiden. De ska bli ljusbruna). Försök få de ljusbruna men de behöver 6 min för att inte bli döbakta i mitten)
  • När du tagit ut dem så täck dem med en kökshandduk och låt svalna.
  • Trix
  • Använd inte för mycket mjöl (bara tillräckligt för att få degen lätt att arbeta med utan att den är en kladdig röra, se bild nedan för konsistensen jag försöker hålla)
  • Använd inte för mycket saffran då det torkar ut degen, istället kan du använda mindre saffran men få mer smak genom att låta saffranet ligga i cognac i några dagar (2 msk cognac till 1  g saffran). Ett annat trick är att använda hel saffran och mala det själv.
  • Ta ut dom från ugnen före de blir bruna ( ta dem ljusbruna, 6 min) 
  • Placera dem tätt så att de sen växer ihop i ugnen (~1 cm emellan)
  • Blötlägg russinen i rom eller annan vätska
  • Täck bullarna med en handduk så fort de kommer ur ugnen
  • Ett annat sätt är att ha en fyllning så som mandelmassa, vaniljkräm, etc

——————————————————————–

Jordgubbstårta med cremefraiche, 2 dl, 3 dl grädde 2 msk florsocker, tre bottnar, jordgubbs o flädersaft, recept från ica 1 liter bär, tärna hälften till fyllning, dekorera med resten

——————————————————————————

Tarte Tatin Recept tarte tatin https://www.gp.se/livsstil/somrig-bärsylt-tarte-tatin-och-överbliven-vispgrädde-1.49009030

Posset

4 PORTIONER

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 st citron
Rabarberkompott
  • 400g rabarber (250 räcker om den är rensad)
  • 2 dl strösocker
  • 1st vaniljstång
  • 0,5 dl vatten (använder du fryst rabarber är det inte säkert att du behöver vattnet)
  • 4-6 st småkakor, t ex drömmar, bondkakor eller havrekakor
SÅ LAGAR DU

Tillagningstid: cirka 20 minuter + cirka 8 timmar i kylskåp.

1. Koka upp grädde och socker i en mindre kastrull till posseten och låt sjuda på svag värme i ca 4 minuter. 

2. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt saft och rivet skal från citronen under kraftigt vispning med handvisp. Vispa ca 30 sekunder. Häll upp blandningen på 4 glas, täck med plastfolie och ställ in i kylskåp i ca 8 timmar (eller längre) så att posseten får sätta sig likt en pannacotta.

3. Skala och skär rabarbern i tunna skivor och lägg i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med baksidan av en kniv. Lägg stång och frön i kastrullen tillsammans med socker. Koka upp på svag värme och låt sjuda i ca 10 minuter tills rabarbern är mjuk, tillsätt ev vatten om det behövs.

4. Toppa posseten med rabarberkompott och smulade kakor och servera.

Knäckig plommonpaj https://www.svt.se/recept/knackig-plommonpaj

8 PORTIONER

  • 1 kg plommon, urkärnade i stora bitar
  • 1 citron eller apelsin, det gula av skalet rivet, och saften
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk kanel, malen eller kardemumma
Deg
  • 150 g smör
  • ½ dl grädde
  • ½ dl sirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1½ dl strösocker
Topping
  • 1 dl flisad mandel eller mandelspån
Till servering
  • vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med riven mandelmassa
  • SÅ LAGAR DU
  • 1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn eller 150 grader varmluft.
  • 2. Blanda plommon, citron, ingefära, kanel och vanilj i botten på en pajform.
  • 3. Gör deg: Smält smör, tillsätt grädde och sirap. Rör om och tillsätt resterande ingredienser.
  • 4. Fördela degen ovanpå plommonen. Strö på mandel. Det behövs lite deg i botten, annars rinner det ut.
  • 5. Grädda mitt i ugnen ca 30 min tills pajen är gyllene. Låt svalna något och servera med mandelgrädde eller vaniljglass.

Pinocchiotårta Karin F 
Enkel sommartårta i långpanna! Klassiskt recept med sockerkaka, maräng och mandel som även kallas för Brittatårta eller Herrgårdstårta. 
Tillagningstid: 45 minuter Ugnstemperatur:150-175 Svårighetsgrad: Enkel 12 portioner 
Gör så här

Maräng 
Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret. 
Grädda bottnarna 
Bred ut sockerkakssmeten i långpannan, bred marängen ovanpå. Strö över flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Lyft kakan ur långpannan med hjälp av bakplåtspapperet. Låt kakan sedan kallna på papperet. Dela kakan på mitten. 
Fyll tårtan 
Lägg ihop halvorna med vispad grädde och bär emellan. 
Ingredienser 
75 g rumsvarmt smör eller margarin 
1 dl socker 
4 ägg 
2 msk mjölk 
1.5 dl vetemjöl 
1.5 tsk bakpulver 
Maräng: 
2 dl socker 
50 g flagad mandel 
Fyllning: 
2 dl vispgrädde 300 g bär, t.ex. björnbär eller hallon 
Tips ”Gör en dubbel sats till en 30×40 cm långpanna.” Sara Begner, Matkreatör, Coop 
Havre- kokoskakor ca 12 st sund kurs 

  • 3 dl havregryn
  • ½ dl kokos
  • 1-2 msk flytande matfett, t ex kokosolja
  • ½-1 dl socker/annan sötning som mäter lika
  • 1-2 msk valfri mjölk
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl russin
  • En nypa salt
  1. Sätt ugnen på 175° C
  2. Mal havregrynen till ett mjöl och blanda med övriga torra ingredienser
  3. Blanda i mjölk och olja. Börja lite och häll på mer om degen blir för torr
  4. Blanda i russin
  5. Forma till små bollar och platta ut dem lite på en plåt med bakplåtspapper (de flyter inte ut)
  6. Grädda ca 15-20 minuter beroende på storlek och om du vill att de ska vara knapriga eller lite mjuka inuti. Förvara i lufttät burk.


Saffranspannkaka 

  • 500 g färdig risgrynsgröt
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk strösocker
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vispgrädde+2 dl
  • 50 g mandelspån
  • Sätt ugnen på 175 grader. Mortla saffranet tillsammans med sockret.
  • Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Häll upp i en smord ugnsform och grädda i ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg.

Servering

  • 2 dl vispgrädde
  • Sylt

MarängerKallvispad maräng, vanlig – Schweizisk (två alternativ)
Sjuden maräng, över vattenbad – Fransk
Maräng med sockerlag – Italiensk
Kallvispad – sockret kan tillsättas på två sätt: vändas ner (spröda sköra) eller vispas ner lite i taget (lite sega)(Schweizisk).

1 normaläggvita väger 30 g och ger 3 medelstora maränger 
1 äggvita = ca 2 msk (30 g)
1 stor äggvita (75 g ägg) = ca 40 g
3 äggvitor = ca 1 dl (100 g)
3 stora äggvitor = 1 ¼ dl
1 äggula = ca 1 msk (15 g)
3 äggulor = ca ½ dl
Äggvitor har lång hållbarhet i kylen men kan också frysas. Äggulor kan frysas. 

  • Ta fram äggen i rumstemperatur. Vissa säger att vitorna är lättare att vispa då.
  • Tillsätt några droppar syra t ex pressad citron, ättika eller ättiksprit till äggvitorna. Proteinet koagulerar snabbare och det går fortare att vispa vitorna styva. Marängerna håller dessutom formen bättre under gräddningen.
  • Gräddningen spelar stor roll. Låg värme (100°) och lång tid (ca 1 tim) ger maränger som inte får färg. Stäng av ugnen, öppna luckan och släpp ut fukten och låt stå ytterligare en timme. Varmluft (100°) är också bra och minskar tiden något.
  • När är marängerna klara? Känn på dem – lyft försiktigt. När de släpper från papperet är de klara. Tänk på att de ska torka efter och inte behöver vara genomtorra från början. Ju längre gräddningstid ju sprödare maränger.
  • Förvara maränger torrt och luftigt. Vid hög luftfuktighet utomhus kan marängerna bli fuktiga och mjuka.

ugn 100 grader, gärna varmluftsugn, 30-60 minuter (60) 
Absolut ren metallbunke, inget fett får finnas eller stänk av äggula. 

2 äggvitor (60 g, 4 msk) 
4 droppar citronsaft/ 1 krm ättika 
1 dl strösocker 
Bakplåtspapper 
elvisp 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100° (gärna varmluft). Vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum. 2 minuter medelhastighet
  2. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning. Vispa smeten blank och styv. 4 minuter högsta hastighet
  3. Klicka eller spritsa ut smeten på bakpappersklädd plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen 30-60 minuter tills marängerna känns lätta och släpper bakpapperet. Stäng av ugnsvärmen, öppna ugnsluckan och låt marängerna stå kvar ca 60 minuter.



Vid varmluft: Ställ in plåtarna samtidigt i ugnen. Grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 30 minuter. 

Chokladsås 6 personer?

  • 1 dl 
    kakao 

    2 dl 
    strösocker 

    3 dl 
    vatten 
  • Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt såsen sjuda tills den börjar tjockna, cirka 5–10 minuter. Tänk på att den tjocknar ytterligare när den kallnat.


Plättbakelser 
150 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Garnering
10 st hasselnötter, hackade
2 msk pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en plättlagg i gjutjärn! Smält smöret. 
2. Vispa smör och socker skummigt och tillsätt äggen, ett i taget. Sikta ner mjölet och blanda väl. 
3. Ta ut den varma plättlaggen, smöra den och lägg en klick smet i varje rundel. Sätt in laggen i ugnen igen. Låt smeten flyta ut, strö sedan hasselnötter och pärlsocker över och fortsätt grädda till gyllene.  Total gräddningstid ca 8 min. 
4. Lägg kakorna på en kavel tryck till dem lite så de böjs över. 
 Bananmuffins från Anna L 
Sätt ugnen på 180 grader 
4 mogna bananer 
2,25 dl olivolja 
4 ägg 
Mixa ovanståendeTillsätt därefter: 
4 dl finvalsade havregryn 
1 kopp russin 
2 msk bakpulver 
kanel efter smak 

Grädda i smord bröad (ev med havregryn) form i 35 min, lägg ev skivade bananer som dekor. 
räcker till två brödformar. 

Plommonpaj med kardemumma och smuldeg
ca 500 g plommon 
1/2 – 1 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 
1/2 tsk malen kardemumma 
Smuldeg 
125 g rumsvarmt smör 
1 dl strösocker 
1 dl vetemjöl 
2 dl havregryn 
Värm ugnen till 200 grader. Smörj en pajform. 
Kärna ur plommonen och skär i klyftor. Blanda med socker, vaniljsocker och kardemumma/kanel. Fördela i pajformen. 
Blanda ingredienserna till smuldegen och fördela jämt över plommonen.  Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills smuldegen är gyllenbrun.+3min 
Servera ljummen eller kall med t ex vaniljsås, grädde eller glass. 


Smulpaj
Smuldeg 
2 dl vetemjöl 
2 msk socker 
100 g smör 

Fyllning 
4 rabarberstjälkar à 125 g 
1 1/2 dl strösocker 
1 msk potatismjöl 

sätt ugnen på 225 grader 
Lägg mjöl och socker i en skål tillsätt smör skuret i bitar, blanda till en smulig massa, gärna matberedare. 

skala o skär rabarbern i mindre bitar. blanda rabarber, socker och potatismjöl. Lägga en smord ugnssäker form. 

Fördela smuldegen över. grädda ca 20 minuter.Nej lite mer. 

Els-Maries Rabarberpaj
Deg: smält smör 175 g 
4 dl vetemjöl 
1 dl socker ok med fruktos 
½ tsk bakpulver 
1 tsk vaniljsocker 
Detta röresihop 
rabarber 4 -5 stjälkar? 
potatismjöl 

Lägg det mesta av degen i en form strö över 2 msk potatispulver, skiva rabarber över degen varva med 1 ½ dl socker, smula över det sista av degen, 30-40 min i 200grader, den ska vara välgräddad. Vispgrädde ev även glass.


Äggvåfflor
ca 15 våfflor 
100 g smör 
3 ägg (4?) 
3 dl mjölk 
4 dl vetemjöl 
1 ½ tsk bakpulver 
2 krm salt 
1 dl strösocker 
1 ½ dl sockerdricka/ eller 1 dl grädde. funkar med 1/2 dl socker och 1 dl mjölk. eller socker och bubbelvatten 
Till servering 
vispgrädde 
färska bär 

  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och vispa ner i smeten. Vispa till en klumpfri smet och häll därefter ner det smälta smöret. Låt gärna smeten stå och svälla en stund och häll i sockerdrickan precis innan gräddning.

Kanske ett ägg till? 
Det funkar med bubbelvatten och socker. 
Ha järnet strax över mittenvärme, grädda varje lagg 1 min 30 sek. 

LCHF pannkaka
1 dl Mandelmjöl 
2 Ägg 
1 msk? fiberhusk 
1/2 tsk ? bakpulver 
lite salt 
1 dl grädde 

blåbär/hallon 
rysk youghurt 
kanel/vaniljpulver 
ev honung 

Nötrulle med jordgubbar
sätt ugnen på 200 
Vispa 4 ägg 
Mal 2 dl hasselnötter 
Blanda hasselnötter med 3 msk potatismjöl och 2 tsk bakpulver 
Blanda i äggvispet 
Grädda i långpanna 7-10 min på bakpapper 
Strö på 2 msk socker, stjälp upp, låt svalna 
3 dl vispgrädde vispas och breds på. om man vispar hårt o har i lite socker kan det bli riktigt hårdvispat och tar mindre plats o flyter inte ut enl. Carina. 
1 liter jordgubbar skivas och läggs på 
Rulla ihop 

Gabriels glass 
Köpt vaniljglass 
blanda med mycket citronsaft o socker och….? 

Calvadosäpplen mitt ugn 201-220gr ca 30-35 min

4 medelstora äpplen, söta inte för hårda 
2-3 plattor smördeg 
1 äggula + 2 msk vatten 
20-25 g smör + 1 krm kardemumma 
lite calvados 
florsocker 
vaniljsås eller glass 

skala äpplena, gröp ur kärnhuset men låt botten vara kvar 
kavla ut smördegen sporra centimeter breda remsor 
linda dem runt varje äpple, skarva. 
pensla degen med äggula + vatten 
blanda smör o kardemumma och tryck ner i botten. fyll upp hålet med calvados 
grädda 
sikta över med florsocker 
servera med sås eller glass 

Smartbars1 dl mandlar 
1/2 dl pumpafrön 
2 dl torkad frukt, aprikos, russin, dadlar… 
2 msk kokosolja 
1/2 dl kona äppeljuice 
2 tsk kanel 
4 dl havregryn 
kör frukt, nötter o olja i matberedaren. Tillsättjuice o kanel, sedan havregrynen lite i taget. Kavla ut mellan två bakpapper, skär i 25 bitar, lägg dem i plastfolie. 
Chokladtryffelkaka, 20 bitarBotten= 75 g smält smör, 200 g malda nötter eller mandlar. 
Platta till i pappersklädd form, 22-24 cm. 
100 g smält smör, 3 dl vispgrädde, 500 g mörk choklad, 3 msk starkt kaffe 
Smält smör i kastrull, tillsätt grädde och koka upp. Ta kastrullen från spisen. Rör ner choklad i bitar, rör tills den smält. Tillsätt kaffe, rör tills blank. 
Häll i form, stelna i kylen minst 2 timmar. Pudra över kakao vid serv. 

Chokladmaräng, Ca 12 st2 dl äggvita, 50 g mörk choklad. (Ev lite citron el vinäger i vitan) 
Smält choklad, värm ägg vita i vattenbad till 50 grader, vispa äggvitor. 
Häll choklad i vitan, rör bara lite. 160 grader 40 min 
Servera med vispad grädde, färska bär 

Salta chokladmandlar250 g mandlar, med eller utan skal. 80 g mörk choklad, flingsalt efter behag 
Rosta 190 grader tills gyllenbruna ( ca 10 min), låt svalna lite, smält choklad. 
Rör mandlarna i en bunke med lite choklad i taget, varva med lite flingsalt, avsluta med choklad, och sist pudra över kakao. 

Chokladkaka-muffins100 g smält smör 
Lägg 300 g mörk choklad i smöret 
Vispa 4 ägg 
+ 1 tsk bakpulver 
Garnera med valnötter el likn 
175 grader 
Ca 9 muffins 10 min 
Rund form 15 min 

okänt 

Äggvåfflor
 10-12 goda våfflor. 
100 g smör 
4 dl Vetemjöl 
1/2 tsk Salt 
5 dl Mjölk 3 Ägg 
Smält smöret och låt svalna. Blanda vetemjöl, salt och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör sedan ner resten av mjölken, äggen samt smöret. Hetta upp våffeljärnet. Laggen kan behöva penslas med smält fett till första omgången, men sedan behöver du inte använda mer fett. Grädda våfflorna gyllenbruna och servera med grädde och sylt eller bär, glass eller Kesella vanilj. 

Stadra stekt pepparkaka
mjuk pepparkaka
ädelost/grönmögelost

  • 1-2 dl honung
  • 1-2 msk olivolja
  • några kvistar färsk rosmarinapelsinskal, finhackat smör eller olivolja, att steka i

GARNERING

  • apelsinskal
  • rosmarinkvistar
  • Skär centimetertjocka skivor av pepparkakan och rosta dem i en stekpanna i olivolja eller smör.
  • Koka ihop honung, olivolja, rosmarin och finhackat apelsinskal. 
    Servera pepparkakan med en bit mögelost på och slå glazen ovanpå osten. Garnera med rosmarin och apelsinskal.

Apelsin i marinad 
6 apelsiner 
1 dl vitt socker 1 dl farin 
2 dl vatten (hett) 
vaniljglass 
havreflarn 

skala apelsinerna, låt dem vara hela och skär bort hela det yttre lagret så det blir en liten mindre apelsin, skär den sedan i skivor. 
under tiden smält socker i stekpanna /gjutjärn?) rör ofta , när det börjar karamelliseras häll på vattnet rör under tiden. 
häll sockerlösningen över apelsinerna, låt stå gärna över natten. servera med vaniljglass o havreflran. 

Rulltårta
200grader 5-7(9)min

4 ägg 
2 dl strösocker (blanda ägg o socker)
1 dl vete 
3/4 dl potatismjöl 
2 tsk bakpulver (blanda det torra mycket väl) 
Sylt 

Blanda de två blandningarna, häll ut på smörat bakplåtspapper. Grädda. stjälp upp på sockrat bakpapper, smeta på sylt o rulla ihop, sockra lite till, rulla papperet om. 

chokladbollar100 g smör 
3/4 dl socker (1msk fruktos 1 msk suckrin) 
1/2 msk vaniljsocker (vaniljstång i smör grädde?) vaniljpulver Madagaskar 1 krm 
3 msk kakao 
1/2 msk pulverkaffe 
2 msk grädde 
5 (2) dl havregryn knappt ( flagad mandel?) (fiberhusk?) (kokosflingor 1 dl fibrex) 
kokosflingor + pärlsocker att rulla i 


Tinas pannacotta 4 pers

4 dl grädde 
1 1/2 gelatinblad 
1 vaniljstång 
1/2 dl socker eller fruktos 

Limemarinad
saft o rivet skal av 2 lime 
3/4 dl strösocker 
3 dl bär (blåbär, jordgubbar,björnbär, hallon) 

skåra vaniljstången o skrapa ur fröna. Koka upp grädden med stång, frön o socker. Blötlägg gelatinbladen i rikligt m kallt vatten. Krama vattnet ur gelatinblden då de blivit mjuka o tillsätt dem under omrörning i den varma grädden. Häll upp smeten i portionsformar. Låt stå i kylen tills pannacottan stelnat. 

Riv limeskalet o blanda med socker. Blanda limesockret med bären o pressa över limesaften. lägg bär o saft uppe på pannacottan vid serveringen. 

Ragnhilds Knalla vidare tårta
Marängbotten, hjortronsylt, vispgrädde, mörk choklad 

Chokladripplade jordnötskakor
Recept:
1½ dl grovmalet jordnötssmör (alt finmalet med egna tillsatta hackade nötter) 
ev 1 msk valfritt socker man man vill 
1 äggula 
50gram mjukt smör 
Smält choklad 

Ugn 225-250 grader

Vispa samman ingredienserna med elvisp eller för hand. Stryk ut två strängar av smetdegen på bakplåtspapper. Grädda på mittfalsen 10-15min  eller tills gyllenbrun yta uppnåtts. Snitta medan kakan ännu är varm. Ringla över smält choklad tunnt. 
Efter att ha provbakat med flera olika sorters jordnötssmör förstår jag problemet. Många jordnötssmör är otroligt feta och mjuka medan andra har en mer torr och fast karaktär. Även jag har nu bakat med smet som flöt ut över hela plåten. 

Något som däremot verkar fungera med alla de sorter jag nu har använt, är om man tillsätter äggula i smeten. Då tillåts inte att man rullar ut en deg men den kan strykas ut på bakplåtspapper, se bild. Låt dessutom gärna ”degen” vila svalt innan. 


Tantchokladtårta

Beroende på sug, addict och efterfrågan på styrka, ”kan” kakan bakas med allt från 100 till 300gr choklad. En variant var också 100gr choklad + ½dl cacao. Nedanstående recept var det som passade oss bäst. 

Ugn: 200 grader 

4 ägg 
200gr Philadelphia Orginal 
ev 1msk vaniljsocker 
100 brynt smör 
100gr mörk choklad (72%) 
Flagad mandel eller valfria nötter 

Bryn smöret gyllenbrunt. Smörj en springform med lite av smöret. Låt smöret sen svalna en aning och tillsätt chokladen bruten i rutor/bitar. Vispa äggen och vaniljsockret fluffigt, minst fem minuter. Tillsätt osten, lite i omgångar och fortsätt vispningen. Rör försiktigt ned chokladsmöret med en slickepott och blanda väl. Häll smeten i springformen och strö över nötterna. Grädda på mittersta falsen i 15-20 minuter (den kortare tiden för mer kladdig kaka). 
Servera gärna ljummen med iskall vispad grädde och ev något bär. 


Ljumma bär med pajkänsla o vaniljkräm
3 dl grädde 
3 äggulor 
1 msk vaniljsocker(pulver/vaniljstång) 
1-3 msk florsocker eller fruktos 

3 dl hallon o björnbär 
1 1/5 dl blandat kokos, flagad mandel, finhackade nötter 
smör 

ugn 250 grader 
Vispa grädden för sig. 
vispa äggulor med vaniljsocker, tillsätt florsocker o vispa pösigt. blanda de två bunkarnas innehåll. kyl. 
fördela bären i en form. smält smöret i stekpanna och brynkokos-nötblandningen. i ugn hastigt. servera med kalla såsen.
Chokladcheesecake 
150gr finfinhackade nötter ( ta dubbelt, ev kokos para, hassel, mandel) 
50 gr smör 
4 ägg 
3 dl grädde 
200g philadelphiaost 
300g choklad 70-85% 
1 msk vaniljpulver 
3-5 msk socker, stevia, sockerersättning 

botten gräddas i ugn 225grader. 
tillagas dagen innan. i portiosform eller springform. 
smält chokladen i vattenbad servera med vispad grädde o hallon

Hedvigs delight 
Kastanjespread från NK-livs 
Creme fraiche 
rostade mandelspån 

Dadlar ,med mascarpone och amaretto o florsocker. 

Vårrabarber på frasig botten 6 stycken

3 frysta smördegsplattor 
2 smala rabarberstjälkar 
4 msk strösocker 
2 msk vatten 
marsankräm: 3 msk marsanpulver 
1 dl + 1 msk mjölk 1/2 tskrivet citronskal 
äggula till pensling 
2 msk florsocker till garnering 
tina smördegsplattorna ordentligt, då pöser de upp bättre. ugnen 200 grader. 
skala rabarbern ev. dela stjälkarna om de är kraftiga, skär i 5 cm långa bitar. 
koka upp socker o vatten lägg i rabarbern, låt sjuda 1 minut, lägg på lock och låt stå och svalna 10 minuter. 
rör ihop marsankrämen. 
dela varje platta i två, skär en 1 cm bred ram runt varje, lite varsamt så allt håller ihop. Läggg en msk kräm på varje och 3-4 rabarberbitar på krämen. pensla den fria kanten med äggula. Lägg på plåt och grädda i 20 minuter. Låt svalna pudra över florsocker. 


Fyrisäppelkaka 175 grader 30-40 min
125 gr smör 
1 ½ dl socker 
2 ägg 
2 ½ dl vetemjöl 
ströbröd 
1 tsk bakpulver 
2 msk grädde / mjölk
2-3 äpplen 
2 msk socker 
1 tsk kanel 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjöl, bakpulver och mjölk. Häll smeten i formen. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra. Strö över socker blandat med kanel. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-40 min.
Cheesecake 6-8 bitar
14 digestivekex 
60 gr smör 
½-1 dl socker ok fruktos 
1 ½ tsk kanel 
krossa kex smält smör blands paj ingredienserna pressa ut degen i form med löstagbar kant grädda 5 min 175 grader. Rör samman fyllningen (spar 1 dl gräddfil): 
255 gr philadelphiaost 
2 ägg 
1 dl socker 
1 rivet citronskal 
½ pressad citron 
3 dl gräddfil 
kanel 
häll fyllnigen i pajskalet grädda i mitten 25 min bred på hräddfil och kanel ströa grädda 5 min. 

Hurtbullar
2 ½ dl vatten värm vattent till 37 grader. Jäs degen 30 minuter. Skär rullen i 12 
25 g jäst delar och lägg på plåt. Pensla med uppvispat ägg strö över pärlsocker o mandel. Grädda mitt i ugn 6-8 min i 250 grader. 
2 msk rapsolja 
¼ tsk salt 
2 msk socker 
1 tsk stött kardemumma 
1 dl havrekli 
6 dl vete (special) 

Fyllning: 1 äpple 
1 tsk kanel 
Garnering: ägg 
Pärlsocker 
Flagad mandel 

Finare Brulépudding
1 gjutjärnspanna, 1 form, 1 långpanna, vispskål, sil, visp, tång att hålla den heta formen med när den tas upp ut vattenbadet, fat. 

7 dl gräddmjölk (4 mjölk 3 grädde) 
1 ½ msk socker 
smaktillsats: 
2-3 skållade rivna bittermandlar 
rivet skal av ½ citron 
1 bit vaniljstång eller kanel 
5 ägg 
2 ½ dl socker 

1. Till fromen 2 1/2 dl socker smälts i gjutjärnspanna, tillsätt 3 (2?) msk kokhett vatten. 
2. Glasera formen, värm den först, håll den sedan med grytlappar. 
3. koka upp gräddmjölken + tillsatser+1 1/2 msk socker i stekjärnet. när det kokat upp låt det stå och dra i 10 minuter. 
4. i en stor skål vispa 4 ägg+ 1 äggula. häll gräddmjölken genom en sil ned i de vispade äggen, vispa hela tiden. 
5. häll över blandningen i den glaserade formen. in i ugn 175-195 (180, nej 175 på ringvägen) grader, (45, kasnke 40 min på ringvägen)-50 min. i uppvärmt vattenbad. Ta upp formen med tången ur det heta vattnet. LÅT SVALNA 1 DYGN!. lossa från kanten stjälp upp. häll lite 1msk vatten i skålen o få mer sås. 
Pannacotta

Vanlig Pannacotta 
(4 portioner) 

3 dl vispgrädde 
0,5 vaniljstång 
1 kanelstång 
4 kardemummakärnor 
0,5 dl socker 
2 gelatinblad 
Frysta sockrade hallon 


Lite lättare Pannacotta 
(4 portioner) 

3 dl matlagningsgrädde (15%) 
0,5 vaniljstång 
1 kanelstång 
4 kardemummakärnor 
0,5 dl socker 
2 gelatinblad 
Frysta osockrade hallon 


Gör så här: 
1. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, socker, vaniljstång, vaniljfrön, kanelstång och krossade kardemummakärnor (självklart kan någon eller några av kryddorna uteslutas efter smak). 

2. Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig. Sila av. Obs Grädd- och gelatinblandningen får inte koka- då skär den sig! 

3. Häll upp i portionsformar och ställ i kyl tills pannacottan stelnat, vilket tar någon timme. Stjälp upp pannacottorna innan gästerna kommer och förvara dem i kyl. Ibland måste man doppa skålarna i lite varmt vatten för att pannacottan ska släppa. Men de skall bara doppas snabbt, annars kan de förlora formen. 

4. Garnera med bär, eller en sås gjord på bär mixade tillsammans med lite socker. 


Havrekakormed russin Marias nu med mjöl
Ugn 175 –200 Smält fettet o häll det över havregrynen i en skål. Blanda sedan i de övriga ingredienserna. Klicka ut på smord plåt. Grädda i mitten ca 10 min. 

3 dl havregryn 
125 g smör 
1 ½ dl socker 
1 ½ dl russin 
2 dl vete 
1 ½ tsk bakpulver eller 1 tsk hjorthornssalt 
3 msk vatten 


Baguette Marias
1 pkt jäst 
2 tsk salt 
5 dl vatten 37 gradigt slå det över jäst salt blandningen häll i vete så detblir lite kladdigt,jäs 15-20 min.dela i 3 delar, evlite mermjöl, dra ut i strängar på liten plåt, jäs 30 min, 250grader c:a 10 min 



Feminas saffranskrans
40 (!) gr jäst 
125 gr smör (+ ev. Kesella fet) 
2 dl socker 
3 dl mjölk 
½ gr saffran 
8-10 dl vete 
1 ägg till pensling 
Fyllning: 1-2 msk smör nej 4 minst 
2 msk socker 
3 msk hackad mandel, mer! 

smula jästen, smält smöret häll i mjölken = 37 grader. rör ut jästen i lite degvätska, tillsätt resten, saffran, socker och så mycket mjöl att degen släpper bunken. låt jäsa till dubbel storlek 40 min. kavla ut degen till en avlång platta, bred på smör och strö på socker och mandel. rulla ihop och forma till en krans, klipp flikar / klipp från ett håll med 2 cm avstånd vik varannan åt andra hållet).låt jäsa 20-30 min. pensla med uppvispat ägg. grädda i 20 (ev 25-30 kan dock bli torrt) min. i 200 (225) grader. 
Jäste inte 2018, sötdegsjäst o mellanmjölk o kesella hade jag. Blev nästan bränd 20 min 200grader trots folie över. 
fick stå 25 minuter, jäste dock ugnen först. 

Scones 16 st
8 dl vete 
1 tsk salt 
4 tsk bakpulver 
100 g smör 
3 dl m jölk (ev fil) 
ugn 250 grader mitt i ugnen 10 min 


Budapestrulle 8-10 bitar
2 dl äggvita (ca 6 st) Vispa vitorna till hårt skum tillsätt sockret o vispa 
3 dl socker tills det blir en tjock marängsmet. Hacka nötterna 
100 gr hasselnötter fint blanda med mjöl o kakao. Vänd försiktigt ned 
1 dlvete i marängsmeten. Bred ut på bakplåtspapper i en 
2 msk kakao långpanna. Grädda mitt i 175 gr ugn 15-20 min. 
stjälp upp på bakplåtspapper, låt papper o plåt ligga 
Fyllning: kvar på kakan då blir den lättare att rulla ihop. 
3 dl visp Häll spadet av fruktcocktailen blanda grädde kakao 
1 liten brk 400gr fruktcocktail socker o vispa tills grädden blir tjock, blanda med 
2 tsk kakao frukten. Ta bort pqappret från kakan bred på fyllning 
2 tsk socker och rulla ihop som en rulltårta. Går att frysa färdig.